Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodari Hrvatske

Gospodari Hrvatske – Gabrićev je forum i Bandićeva odskočna daska

'19.05.2013., Zagreb - Zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic glasovao je na lokalnim izborima odmah nakon otvaranja glasackog mjesta u Njegosevoj ulici. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
23.05.2013.
u 16:30

Nakon lokalnih izbora izbistrilo se pet opcija koje suvereno dominiraju u političkom životu države

Nakon lokalnih izbora posve je jasna slika na hrvatskoj političkoj sceni. Može se govoriti o pet tzv. stupova na pozornici koju čine SDP i njegovi partneri, HDZ i njegovi saveznici, regionalne stranke IDS i HDSSB, ali i ekipa okupljena oko predsjednika Ive Josipovića, odnosno Nacionalni forum Nikice Gabrića te Milan Bandić koji je na zagrebačkim izborima pokorio dvije najjače stranke – i SDP i HDZ. Iako Bandić, osokoljen odličnim rezultatom, već dijeli lekcije i prijeti se da će on pokazati kako se vodi Vlada i država te da je njegova ekipa "danas za Zagreb, a sutra za Hrvatsku", treba se prisjetiti predsjedničkih, a posebno parlamentarnih izbora na kojima su birači Bandiću jasno poručili da ga žele u Zagrebu, a nikako da se petlja u nacionalnu politiku.

Ambicija trećeg puta

Ipak, njegova veza s Nikicom Gabrićem nije zanemariva. Gabrićev Nacionalni forum ima ambiciju nametnuti se kao treći put, kao alternativa postojećim politikama. Snagu i važnost forumu, koji okuplja nespojive ljude od Crkve do akademika, daje predsjednik Ivo Josipović koji redovno pohađa Gabrićeve forume. Gabrić pak ima ambicije forum transformirati u političku stranku koja bi nastupila na idućim parlamentarnim izborima, a nakon lokalnih izbora potrudio se da javnost dozna da je i on pomogao Milanu Bandiću u sastavljanju liste za Skupštinu. I ne samo njemu nego i Damiru Bajsu koji, nakon što je neslavno raskrstio s HSS-om, doduše za dlaku, ali ipak vodi u utrci za župana Bjelovarsko-bilogorske županije. Preko jakih pojedinaca Gabrić osnažuje forum i stvara si priču za parlamentarne izbore. Predsjedniku Josipoviću pak treba podrška za iduće predsjedničke izbore jer sve se češće čuje da bi SDP mogao istaknuti svog kandidata, što znači da bi Josipović mogao ostati bez potpore partije iz koje je i lansiran na Pantovčak. Da je Nacionalni forum u doslovnom smislu riječi interesno udruženje, pokazuje i to što su u njemu okupljene posve oprečne ličnosti, teško je vjerovati da Josipović i Bandić imaju puno toga zajedničkog, a bili su i suparnici na predsjedničkim izborima, ili pak Josipović i predstavnici Crkve, ili pak on i Dragan Primorac, bivši HDZ-ov pulen.

Da nije bilo...

U Nacionalnom forumu dobro se snašao i šef IDS-a Ivan Jakovčić kojemu je posebno važna veza s Josipovićem budući da je sa šefom SDP-a Milanovićem na ratnoj nozi. Politički analitičar Davor Gjenero smatra da se Nacionalni forum neće pretvarati u političku stranku, ali da će biti snažna potpora Josipoviću. Primjećuje pak da su lokalni izbori pokazali da se na scenu vratio i HNS, posebice zbog savezništva s IDS-om u Istri.

– Da nije bilo Milanovićeva udara na IDS, ali i na SDP u Istri, ne bi IDS-ov uspjeh u koaliciji s HNS-om bio tako dobar – rekao je Gjenero. Istaknuo je da je izvrstan rezultat ostvario Zlatko Komadina, u prvom krugu pobijedio je za župana iako ga je Milanović smijenio iz Vlade. Drugim riječima, tamo gdje Milanović nije imao svoje prste, lokalne organizacije bile su uspješne.

>>Sve o lokalnim izborima čitajte u našem specijalu

>>Gabrićeva opcija: Nacionalni forum postat će stranka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije