Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi status međugorja

Gospa Lurdska priznala Kraljicu Mira

međugorje
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
12.02.2017.
u 18:47

Vatikan će imati ingerencije i nad vidiocima, koji su bili prepušteni sami sebi

Samo dan nakon što je medije preplavila informacija da je papa Franjo rekao da Gospa nije poštarica, a koju su zlonamjerni glasonoše pripisali Gospi Međugorskoj (premda to papa nije izustio!), uslijedila je vijest iz Vatikana da Sveta Stolica preuzima posebnu brigu za pastoral u Međugorju. Vijest je to koja se očekivala još od ljeta. Znakovito je, za vjernike i Gospine štovatelje, da je objavljena upravo na jučerašnji blagdan Gospe Lurdske, čija je ukazanja Crkva i službeno priznala. I obradovala je sve poklonike Međugorja, od tamošnjih fratara koji služe hodočasnicima do samih hodočasnika koji ondje dolaze u milijunskim brojkama. No, valja biti oprezan! Ovo nije priznanje međugorskog fenomena ni međugorskih ukazanja. Vatikan je preuzeo upravljanje nad tamošnjim pastoralom. Njime, doduše, vlada gotovo savršen red, no Vatikan je ponudio „pastoralnu pomoć“. Međugorskom župom, koja ostaje u sklopu Mostarsko-duvanjske biskupije, i dalje će upravljati franjevci, ali će za pastoralni rad s hodočasnicima biti odgovorni izravno Vatikanu. To znači da će Vatikan imati ingerencije i nad vidiocima, koji su, zbog prijašnjih odluka iz biskupije, praktički bili prepušteni sami sebi i dobroj volji fratara, pa je i u njihovim sudbinama znalo ponekad biti lutanja i traženja. A kako i ne bi.

U svakom slučaju vatikanskog delegata u najvećoj ispovjedaonici na svijetu, kako nazivaju Međugorje, dočekuju s golemom radošću jer je očito da je papa svojom očinskom brigom odlučio skinuti s Međugorja nepotrebne terete koji su mu na leđima već više od 35 godina. Činjenica da je izbor pao upravo na nadbiskupa Poljaka Međugorje simbolički povezuje i s Ivanom Pavlom II., koji je rekao da bi, da nije postao papa, odavno bio ispovjednik u Međugorju. Tako od jučer Međugorje dobiva novi status. Njegova vrijednost u očima Vatikana očita je i zacijelo ništa više ne smije biti prepušteno slučaju. Velika je to sigurnost za sve koji ondje žive i rade te za one koji dolaze, a koji će, kako stoje stvari, ubuduće hodočastiti predvođeni svojim svećenicima, što je dosad bilo zabranjeno. I što je u opreznom govoru Crkve vrlo velik znak.     

>> Papa Franjo preuzeo brigu 
o svetištu u Međugorju

>> Gospa nije šefica pošte da svaki dan šalje novo pismo. Ova Gospa superstar nije katolkinja

Komentara 44

Avatar Parousia
Parousia
19:56 12.02.2017.

Majcice nasa Sveta moli za nas

SK
skupiduša
22:29 12.02.2017.

Nemam ništa protiv svetišta bilo čijeg i bilo gdje, ali sam protiv laži i obmana u ime Boga i to pod svaku cijenu, ne birajući sredstva. Ni Bog ne trpi laži.

Avatar istovari
istovari
20:17 12.02.2017.

Samo za ljude jakih živaca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije