Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL

Gošće emisije "Damin gambit" od Radmana traže da povuče odluku o otkazu Gojan

Elizabeta Gojan
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
21.05.2015.
u 13:10

- Žene čine 51 posto stanovništva ove zemlje, a 'Damin gambit' Elizabete Gojan jedini je projekt HRT-a koji omogućava da se čuje i autentični 'ženski glas'- navode u apelu

73 žene iz javnog, kulturnog i poduzetničkog života Hrvatske i nekih zemalja svijeta, koje su sve bile gošće emisije "Damin gambit" Elizabete Gojan (na slici) uputile su apel kojim od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana traže da povuče svoju odluku o otkazu Gojan, voditeljici i urednici navedenog projekta, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje prenosi njihov apel.

''Pravo na slobodno izražavanje mišljenja, kao jedna od temeljnih tekovina demokratskog društva, zajamčeno je Ustavom RH i ne može biti niti smije biti razlogom da se, samovoljom Gorana Radmana, jednoj od najboljih novinarki u Hrvatskoj zabrani rad na HRT-u, kao javnoj ustanovi. Žene čine 51 posto stanovništva ove zemlje, a 'Damin gambit' Elizabete Gojan jedini je projekt HRT-a koji omogućava da se čuje i autentični 'ženski glas'. 'Damin gambit' odavna je prerastao okvire Hrvatske. Podsjećamo gospodina Radmana da rad HRT-a financiraju sve hrvatske građanke i građani, te da oni imaju pravo znati o svemu što se u toj medijskoj kući događa, od toga kolike slobode uživaju novinari i urednici i tko te slobode ugrožava, do toga kako se i na što troši i posljednja lipa od pristojbe za HRT.'', navodi se u apelu 73 žene iz javnog, kulturnog i poduzetničkog života.

Od Radmana također traže da ''hitno povuče i postojeći Etički kodeks, koji novinarima i urednicima HRT-a zabranjuje javne nastupe bez odobrenja Uprave, jer se njime grubo krše i ograničavaju prava građana na informaciju i pravo novinara na slobodu govora''. Na kraju poručuju da će ako odluka o otkazu Gojan ne bude povučena iskoristiti ''svoje profesionalne i moralne autoritete i o tom slučaju grubog kršenja novinarskih i građanskih sloboda u Hrvatskoj'' obavijestiti ''sve relevantne institucije Republike Hrvatske, Europske unije i globalne međunarodne organizacije''.

>> Elizabeta Gojan i Hloverka Novak Srzić dobile otkaz na HTV-u

>> HND: Protiv Elizabete Gojan pokrenuta je hajka

Komentara 7

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
13:28 21.05.2015.

73 žene kojima je dotična dala medijski prostor traže da se povuče otkaz.... a nas barem milijun-dva, koji smo svjedočili njenoj neprofesionalnosti tijekom inauguracije i sve to mjesečno redovito plaćamo, pitamo - što ona još uopće radi na HRT ?

FA
Fake
13:35 21.05.2015.

Šta je ovo na slici?

OS
osica
16:28 21.05.2015.

drage moje dame i ja spadam u tih 51% žena u Hrvatskoj. Naravno, nisam kao i mnoge druge žene kapacitet da bih bila u njezinom Gambitu, i to je OK. No, predsjednica države je svakako u njihovom rangu, da nea ne kažemu i višem. No postavljam pitanje tim damama koje je ugostila u svojim "gambitima" bi li isto uputile ovaj apel, da ih je gospođa Gojan najavila, kao "Alfa ženke, ili one koje možda znaju pomusti kravu, ali danas to ne rade ili da ih snimala dok su brisale cipelu, kad je predsjednica izričito zamolila da ugase kamere......". ? Mi žene, naravno ne sve smo "neka čudna i neiskrena i neobjektivna , dodvornička stvorenja ". Ako nešto podržavam gospodina Radmana onda je to odluka o kažnjavanju djelatnice javnog servisa koji u osobno ime, omalovažava predsjednicu, na najsvečaniji dana njezine inauguracije. Moje dame prešla je granicu dobrog ukusa u najmanju ruku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije