Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gorski Karabah

Rat od kojeg Rusija profitira već 25 godina

A volunteer walks on a road in the Nagorno-Karabakh's village of Talish April 6, 2016. (Photo by Reuters/Staff)
Foto: Reuters/PIXSELL
28.02.2017.
u 12:11

Armenska vojska i lokalni pobunjenici prije četvrt stoljeća osvojili su Gorski Karabah, teritorij usred Azerbajdžana. Samoproglašenu republiku do danas nitko nije priznao

Ratovi dolaze i prolaze, no jedno žarište već četvrt stoljeća polagano tinja i prijeti da jednu od geopolitički najosjetljivijih regija na svijetu pretvori u buktinju. Upravo u ovo vrijeme prije 25 godina eskalirao je sukob u Gorskom Karabahu između Azerbajdžana i Armenije kojemu se ne nazire ni rješenje ni skori kraj.

U noći između 25. i 26. veljače 1992. armenska vojska, zajedno s lokalnim pobunjenicima, upala je u grad Hodžali, okupili su više od 600 muškaraca, etničkih Azera i jednostavno ih pobili. Ostatak stanovnika ovog azerbajdžanskog gradića u Gorskom Karabahu, mahom staraca, žena i djece, protjerali su prema unutrašnjosti Azerbajdžana.

Bio je to uvod u krvavi rat koji je odnio više 30 tisuća života i u kojem je iz svojih domova protjerano milijun ljudi. Krhko primirje uspostavljeno je uz posredovanje Rusije, Francuske i SAD-a dvije godine poslije, no na terenu i dalje vlada status quo.

Armenska vojska, unatoč svim rezolucijama UN-a i OSCE-a, i dalje drži pod okupacijom dobar dio Azerbajdžana, a na području Gorskog Karabaha uspostavljena je kvazidržava koju nitko na svijetu ne priznaje.

Ovo područje neprestano tinja, a sukobi niže razine vrlo su česti. Prošle je godine eskalirao i četverodnevni rat u kojemu je, u artiljerijskoj i pješačkoj vatri s obje strane stradalo stotinjak ljudi. I samo je pitanje dana kada će sukobi tog ili većeg intenziteta izbiti ponovno.

Stanovnici Gorskog Karabaha, koji za Azerbajdžan predstavlja ono što je za Hrvatsku predstavljala SAO Krajina u vrijeme okupacije, prije nekoliko su dana izašli na referendum i većinom glasova usvojili odluku da se njihova “država” sada zove Arcah, prema nazivu mitske desete armenske pokrajine.

Inače, paradoksalno je da Gorski Karabah ni ne graniči s Armenijom, no armenske snage zauzele su i azerbajdžanski međuprostor. Ujedno, postoji i dio Azerbajdžana koji je odvojen od ostatka zemlje, okružen Armenijom. I taj dio je okupirala Armenska vojska.

Prilično krhki balans snaga i varljivo primirje u regiji dobiva sasvim novo značenje na novom geopolitičkom atlasu koji je nacrtan otkad je u Bijelu kuću došao Donald Trump. Iako je Kavkaz, uključujući i Azerbajdžan i Armeniju, pa i okupirane azerbajdžanske pokrajine, svojevrsno “rusko dvorište”, Moskva je u vrijeme Baracka Obame kalkulirala na koji će se način ponijeti prema Gorskom Karabahu, računajući kako bi pretjerano svrstavanje na jednu ili drugu stranu moglo izazvati reakcije Zapada. Situacija s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući znatno je drukčija. Trump igra na kartu izolacionizma i situacija na Kavkazu nije mu pretjerano bitna.

Europska unija deklarativno staje na stanu mira, zagovara političko rješenje problema i povlačenje armenske vojske s azerbajdžanskog teritorija, no do sada nije ima ni snage, a ni volje za veći angažman na tom području.

A područje zapadnog Azerbajdžana na kojemu se prostire Gorski Karabah vrlo je bitno zbog velikih nalazišta zlata i plemenitih metala, no još više zbog strateškog položaja i činjenice da upravo tim područjem prolaze trase naftovoda i plinovoda kojima je azerbajdžansku naftu i plin moguće transportirati do kupaca u Europi.

Rusija u ovom sukobu od samoga početka igra ulogu medijatora i mirovnog posrednika, no javna je tajna da su naklonjeniji Armeniji i da im sadašnja situacija savršeno odgovara. Ujedno, Moskva je jedan od najvećih prodavatelja oružja za obje sukobljene strane i prilično je jasno kako je nestabilna situacija u regiji izvor vrlo ozbiljnih i konkretnih financijskih injekcija ruskoj vojnoj industriji.

Cijelu priču vrlo pažljivo promatra i Iran koji graniči s obje zaraćene zemlje. Iako je Teheran u jeku najžešćih sukoba pokušao ishoditi neki oblik primirja, ono je neslavno propalo. Teško je procijeniti čiju stranu Iran u ovome trenutku više podupire.

Azerbajdžan je većinski muslimanska zemlja, dok su Armenci kršćani i u toj geopolitičkoj jednadžbi Teheran malo više naginje prema Bakuu. U suprotnu stranu pak vuče činjenica da je Azerbajdžan u dobrim odnosima s Izraelom, koji Iran smatra izvorom zla u svijetu.

Također, Azerbajdžan naravno može računati na pomoć Turske jer su Azeri turkofoni narod, dok se s druge strane Armenci i Turci ne podnose već desetljećima.

Armenija je siromašna država čije gospodarstvo uvelike ovisi o pomoći Armenaca iz inozemstva, a industrijski sektor tek se nedavno počeo razvijati. No više od 40 posto zaposlenih i danas radi u poljoprivredi.

Ali zato imaju prilično snažnu vojsku koja se oslanja na doktrinu i pomoć Rusije. Azerbajdžan je u potpuno drukčijem položaju. Zemlja bogata naftom i plinom doživjela je nagli skok u posljednja dva desetljeća, a glavni grad Baku sada već nazivaju Dubaijem Kavkaza zbog visokih nebodera, širokih parkova, luksuznih restorana i trgovina. No u vojnom smislu, iako troše velik novac na kupnju naoružanja, procjena je da još uvijek nisu dostigli moć Armenije.

U svakom slučaju, rješenja za problem Gorskog Karabaha još nema na vidiku. Situacija je već godinama na rubu usijanja, animozitet između Azera i Armenaca ogroman je, a još nije potpuno jasno kako će se nove geopolitičke prilike i promjena vanjskopolitičkog smjera SAD-a odraziti na kavkasku krizu.

Zato je prilično izvjesno da će se sudbina Gorskog Karabaha krojiti u Moskvi. Kada Kremlj odluči da je vrijeme za rješenje ovog problema, on će biti riješen. Ali isto tako činjenica je kako status quo Moskvi u ovome trenutku savršeno odgovara i da ga Vladimir Putin svakako nema namjeru razbijati bez dobrog razloga. •

>> 7 mitova o Vladimiru Putinu. Genij ili nitko i ništa? Je li doživio moždani u maternici pa hoda kao reptil?

>> Tisuće ljudi maršira Moskvom: 'Rat u Ukrajini Putinov je zločin', 'Rusija bez Putina'

Komentara 27

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
12:55 28.02.2017.

Tu je Zoran Milanović proveo Domovinski rat, fulo čoek domovinu za koju tisuću kilometara

ST
Startrack
12:50 28.02.2017.

Niko ne profitira od nikakvog rata. Nit USA nit Rusi. To su sve bajke.

MZ
marko_zagreb
11:45 01.03.2017.

Ovaj članak je azerbeđanska propaganda ili novinar uoće nema pojma o ćemu piše. Mislim da prije nego pisati članak, treba provjeriti neke povjesne ćinjenice. Nagorni Karabakh ( armenski naziv Arcah) je bio uvijek dio Armenije, koji Stalin poklonio Azerbeđanu i dao autonomiju sa pravom samoopredijeljenja. Azerbejđan nije priznao referendum koji bio proveden u skadu sa medunarodnim normama i poćeo rat. I nikako događaji u Kodđalu nisu bili uvodom u rat, nego prije toga u gradovima Azerbađana bili su masovno ubijeni armenci, o ćemu uopce nije spomenuto. i još puno iskrivljavanje povijesnih činjenica u tom članku. Mislim Većernij list ne bi trebao dopustiti takav jedan članak a da ne provjeri povjesni činjenici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije