Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesno promaknuće

Prva generalica HV-a Gordana Garašić putuje u Afganistan

Foto: MORH
1/2
03.04.2014.
u 20:00

Tim promaknućem pridružuje se 26-orici kolega koji imaju generalske činove

Nakon više godina najavljivanja, Oružane snage RH napokon su dobile u prvu ženu s generalskim činom. Riječ je Gordani Garašić, kojoj je predsjednik Ivo Josipović dodijelio privremeni čin brigadne generalice kako bi mogla zauzeti visoku dužnost u misiji ISAF u Afganistanu, o čemu je Večernji list pisao u listopadu prošle godine.

Savjetnica zapovjednika

Prema potrebama saveznika u toj misiji, Hrvatskoj je ponuđena jedna generalska dužnost, prvi put od početka sudjelovanja 2003., pa će tako ovih dana generalica Garašić otputovati u Afganistan gdje će preuzeti dužnost savjetnice zapovjednika misije ISAF za rodna pitanja. Iako je Garašić dobila tek privremeni generalski čin, koji se za potrebe neke dužnosti dodjeljuje na određeno vrijeme, Večernjem listu je neslužbeno potvrđeno da će nakon povratka iz misije, što bi trebalo trajati oko godinu dana, biti i trajno promaknuta u čin brigadne generalice.

Garašić se tim promaknućem pridružuje 26-orici kolega koji trenutačno imaju generalske činove i ulazi u povijest kao prva generalica OSRH.

Cijeni je vojni vrh

U Oružanim snagama radi od 1995., a dosad je obnašala cijeli niz visokih dužnosti. Bila je vojna savjetnica u predstavništvu RH pri NATO-u i EU, pomoćnica savjetnika predsjednika RH za obranu, a trenutačno obnaša dužnost načelnice Uprave za personalne poslove Glavnog stožera. Promaknuće i slanje u Afganistan pokazatelji su da njezine sposobnosti cijene tri ključne osobe obrambenog sustava, predsjednik države, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera. Prva generalica Hrvatske vojske na novu je dužnost trebala ići u prosincu lani, no njezin je odlazak bio odgođen zbog zdravstvenih problema. Ova misija neće joj biti prvi susret s Afganistanom jer je ondje već provela šest mjeseci 2010.

>> Gordana Garašić postaje prva generalica Hrvatske vojske

Komentara 44

DU
Deleted user
09:14 03.04.2014.

Kojom je ta brzinom napredovala? Sigurno je ratovala.

Avatar tamni@
tamni@
10:00 03.04.2014.

cura je ziher prošla sva ratišta domovinskog rata.... od običnog dragovoljca - domoljupca....do generalskog čina bravo za hrvatsku....ništa preko štele

FE
fefellerunt
12:16 03.04.2014.

Svi oni časnici koji su šikaniranjem i raznim kriterijima otjerani u povlaštene mirovine od 3000 kn , sada znaju jedan od razloga za to, kako bi oslobodili mjesta ovakvim spodobama, koje možda nemaju ni pola sata požarstva u auto parku . Tako se u HV-a više cjeni sjedenje u fotelji nego ŠRO Bileća (ili neka druga zahtjevnija obuka za pričuvne i djelatrne časnike iz bivše JNA) , odnosno obuka nekadašnjih "šepurina"- jedine prave obuke u HV Ali zato generalica bere 15 000 kn plaćice, plus još 100-njak što će pobrati spavajući po hotelima u Kabulu , to što kao šersonalka ne razlikuje injžinjerca-pionirca i pirotehničara , nema veze , bitno da se ona šminka u odori , imaju naivni muškarci iz srednjeg i nižeg sloja da leže po blatu i snijegu riskirajući živote kako bi generalica sa svojim kolegama lijepo žderala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije