Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na brdu Čukuru

Obilježena 26. obljetnica pogibije HRT-ova snimatelja Gordana Lederera

Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/22
10.08.2017.
u 15:48

I ministar Medved naglasio je kako je Lederer svojom kamerom stvorio izrazito vrijednu građu o početcima agresije na Hrvatsku.

„Koliko je Ledererov rad bio bitan govori to da je od svih koji su se ovdje na Čukuru tog 10. kolovoza 1991. nalazili snajperist gađao jedino Gordana Lederera. Cilj je bio da se istina snimljena kamerom o Domovinskom ratu ne vidi i ne širi“ – rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan na komemoraciji pored spomen obilježja „Slomljeni pejzaž“.

Prije 26 godina na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, snimajući napad JNA i srpskih pobunjenika, iz snajperskog je hica smrtonosnu ranu zadobio snimatelj Hrvatske televizije Gordan Lederer. Imao je Gordan tada 33 godine, a od rane će ubrzo i iskrvariti nakon što je JNA odbila njegov hitni prijevoz u bolnicu.  Počast su na mjestu njegove pogibije iskazali u četvrtak dužnosnici, prijatelji i obitelj.

“Gordan je boraveći s nama snimao neprijateljske napade, branitelje i sav užas u ratom zahvaćenoj Banovini. Vjerujem da u Hrvatskoj nema čovjeka kojemu njegovo djelo Banijska ratna praskozorja nisu izmamila suzu, ali i pokazala istinu o ratnim strahotama i tko ih je počinio. Svojom kamerom uhvatio je naše emocije, naše razgovore šutnjom i naše strepnje, posvjedočio je istinu. Njegovo oružje bila je njegova kamera. Bio je dio nas i uvijek s nama braniteljima“ – rekao je na komemoraciji ministar branitelja Tomo Medved.

Na Ledererovo spomen-obilježje svijeću je zapalla i njegova kćer Petra Lederer Dembić.  

 

Komentara 8

DU
Deleted user
15:38 10.08.2017.

Slava mu i hvala! Zahvaljujući njemu,imamo zabilježene događaje u danima patnje, stradanja i slave hrvatskog naroda.

PO
pozornik66
17:28 10.08.2017.

Slava mu, pitanje se nameće; je li itko krivično odgovarao za njegovu smrt. Našim sudovima je važnije da zabrane ZDS nego da podignu tužbe za nebrojene zločine od JNA oficira do četnika

MA
Majur
16:19 10.08.2017.

"Moje" područje,"moj" šor....moja sjećanja kao klinac na to vrijeme....znam što je bilo oko nas,znam da su masovno "komšije" 1989 išli na miting na Kosovo polje i po povratku u Hrvatsku Kostajnicu urlali :"ovo je Srbija""bit će mesa klat ćemo Hrvate".....hvala Ledereru što je imao m.da snimati na prvoj liniji i za nezaboravni i jedinstveni uradak "Banijska praskozorja"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije