Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEČKO NOVO MJESTO
Povratak na članak

Obilježena 344. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Zrinski i Frankopan su u tom gradiću 60-tak kilometara južno od Beča, pogubljeni 30. travnja 1671. godine.

Komentari 14

NE
neboiznadzagreba
17:39 26.04.2015.

" Navik on živi ki zgine pošteno , "

VL
Avatar ArbanaSS
ArbanaSS
19:26 26.04.2015.

Osmansko Carstvo je ućinilo veliki Genocid na Balkanu kao i Armeni. Ali bogu hvala bilo je uvjek Junaka Kršćanskih koji su se Suprotstavljali Islamizacije i Turcizizacije Kršćanskog Balkana u Hrvatskoj Frankopani Mađarskoj Janoš Hunjad Rumuniji Vlad Albaniji Đerđ Kastrioti (nažalostst ne mogu nabrojiti sve Junake) uvjek će takvih Junaka biti. Da bi mogli u bodućnost ne zaboravimo Prošlost. Mi kršćani brzo Zaboravljamo.

VL
NE
Neonacionalist
18:25 26.04.2015.

Zrinski i Frankopan nisu smjeli otiči u Beč , tu su napravili kobnu grešku a još prije toga su jako loše i prilično naivno skovali urotu protiv cara i bili provaljeni . Zrinski je trebao povesti pobunu protiv Austrije držečii se našeg teritorija kao što je Gubac protiv Tahija . Trebao je proglasiti neovisnu Hrvatsku kraljevinu, sebe proglasiti kraljem i obračunati se svakim tko bi mu se suprostavio nemilosrdno i do kraja te formirati samostalnu Hrvatsku Crkvu te se odvojiti od svakog stranog političkog utjecaja koji nas je stolječima sputavao , sa Turcima uspostaviti suradnju dok su još bili jaki a poslje ih napadati i postepeno vračati izgubljene hrvatske zemlje sve do Drine . Nažalost , nije imao kapaciteta da bude dovoljno slobodouman ,ambiciozan, nemilosrdan i pomalo lud da ostvari sve ovo i formira temelje za jednu uistinu snažnu naciju a to su bile neophodne osobine svih velikih vođa.

VL
KA
kajinx
18:21 26.04.2015.

Ovi bolesnici sa negativnim komentarima su stvarno izgubljeni slučajevi. Ne mogu shvatiti da im smeta nešto što se dogodilo prije 344 godine!

VL
BO
borac2525
20:52 26.04.2015.

Pokoj im duši i sve najbolje o tim hrvatskim velikanima, ali potpuno opravdano postupanje majke Austrije u to vrijeme. Sa genocidnim Turcima pred vratima Beč i nije smjeo riskirati neku lokalnu samovladavinu unutar svojih granica. Turcima nikad nije bila vaznana suradnja vec samo harač i roblje, za razliku od Beča koji je omogucio hrvatima tri vlastita sabora i kulturnu infrastrukturu kojom se i danas ponosimo. Veliki pozdrav majci Austriji !

VL
PA
partizancina
07:20 27.04.2015.

...biti politicar u Hrvatskoj znacilo je u zadnjih devetstotina godina raditi za tudinca a protiv interesa Hrvatske i hrvatskog naroda posebno protiv interesa hrvatskog naroda....devetstotina godina je podosta vremena tako da to je sada vec pitanje genetskog nasljeda.....cim se jedan u hrvatskoj docepa politicke duznosti taj danas automatski odmah ispita teren koji i gdje su ti neprijatelji hrvatskih interesa da bi za njih radio....a ima ih hvala dragom Bogu svugdje oko njih u Hrvatskoj okolo i podalje od nje....genetsko politicko nasljede

VL
CH
chemica
15:50 26.04.2015.

Skoro nas prodaše Turcima u roblje, samo da spasu vlastitu izdajničku kožu. Vidimo kako bi ta "Hrvatska Turska" izgledala. Jedan tog mentalnog sklopa nam je uništio metropolu. Rođe, zemljaci, korupcija, volja velikog "sultana" iznad zakona...Jezovito.

VL
LO
lojtra1
15:15 26.04.2015.

Nema tu puno toga romantičarskog. Pogubljeni su zbog veleizdaje tj. koketiranja s turskim okupatorom pri pokušaju "izlaska iz austrije" i dobivanja boljih povlastica za sebe od turaka nego je davala austrija. Ukratko, tipična hrvatska priča o borbenosti, izdaji, civiliziranju i svemu što nas prati i dan danas.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.