Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 20 godina

Gorbačov za Guardian:Trebao sam ranije napustiti komunizam

'mihail gorbacov'
''
17.08.2011.
u 08:19

Prvi je put javno rekao kako mu je možda najveća pogreška što nije napustio komunističku partiju ranije i započeo stvaranje demokratskog društva

Bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov dvadeset godina nakon urušavanja komunističkog sustava otvoreno je progovorio o tim turbulentnim vremenima i za britanski Guardian priznao što bi danas učinio drukčije.

Političari rijetko priznaju svoje pogreške, no Gorbačov ni u vrijeme svoje vladavine nije bio tipičan političar pa se tako ni danas ne boji kritizirati neke vlastite odluke koje su dovele do raspada SSSR-a, ali i do uvođenja slobodnog tržišta koje je omogućilo stvaranje velikih socijalnih razlika, nekolicine milijardera i milijuna siromašnih.

Prisjetio se Gorbačov u intervjuu pokušaja vojnog udara, kućnog pritvora, pa i svog nasljednika Borisa Jeljcina, no prvi je put javno rekao kako mu je možda najveća pogreška što nije napustio komunističku partiju ranije i započeo stvaranje demokratskog društva.

Objašnjava kako to nije učinio zbog velikog pritiska s dvije strane. Nove snage, željne promjene i reformi pritiskale su ga, kaže, s jedne, dok su konzervativci, ponajviše u vojnom vrhu, tražili još čvršću ruku i obranu komunizma. Balansiranje i pokušaj pronalaženja koliko-toliko mirnog rješenja rezultiralo je time da nije napustio svoj položaj barem pola godine ranije.

Originalni članak pročitajte ovdje.

 

Ključne riječi

Komentara 223

BK
B Kosa
21:23 21.08.2011.

Vrag doso po svoje kao i po svoju jugoslaviju Gorbacov je se zalijo kada su ga napadali staljinisti da je on bijo nemocan da spasi ruski komunizam jer su se republike digle isto kao i u jugi .mnogi narodi su cekali momenat da pobjegnu iz toga pakla komunistickog kao i iz jugoslavije

OB
-obrisani-
17:08 17.08.2011.

ameri vec 20 god. nisu izradili svoj raketni motor za satl, koriste ruske motore iz sezdesetih proizvedene tamo....to verovatno znas.....

Avatar broz
broz
17:07 17.08.2011.

Naknadna pamet.Neka to pokuša prenijeti našim i današnjim komunistima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije