Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA KAKVU TREBAMO

Goran Granić otkriva što je fokus hrvatske energetske strategije

Zagreb: Konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije", panel Politički sustav
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/8
04.03.2019.
u 15:39

Pojavit će se i problem skladištenja energije, baterije, koji je vezan uz značajnije učešće obnovljivih izvora, upozorava Goran Granić

Razvijeni svijet sve više ulaže u energetski razvoj i obnovljive izvore energije uz ciljanje smanjenja emisije CO2. Gdje se u tomu svemu nalazi Hrvatska? Analizu hrvatske energetike na Večernjakovoj konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo", dao je dr. sc. Goran Granić, ravnatelj  Energetskog instituta Hrvoje Požar.

- Najznačajniji događaj u zadnje dvije godine izdvojio bih početak rada na novoj strategiji energetskog razvoja, za koju smatram da je temeljni i presudni dokument za budućnost energetskog sektora. Nitko neće biti isključen iz procesa upravljanja energijom i na svakoga će se odnositi i na građane i na gospodarske subjekte - ocjenjuje Granić. 

On ističe da su u fokusu energetskog razvoja do 2050. godine povećanje energetske učinkovitosti, posebice energetska obnova zgrada, obnovljivi izvori energije (najviše sunce i vjetar), kružna bioekonomija i energetska infrastruktura za elektromobilnost. 

No, Granić upozorava da sadašnja dostignuća tehnologije ne omogućavaju ispunjenje ciljeva energetskog razvoja bez emisija CO2 pa se u strategiju razvoja ugrađuju i očekivanja tehnološkog razvoja.

- To je vrlo važno jer najznačajniji dio se tek treba dogoditi. Bez tehnoloških rješenja tranzicija će biti usporenija i skuplja. Pojavit će se i problem skladištenja energije, baterije, koji je vezan uz značajnije učešće obnovljivih izvora. Pravni okvir u energetici treba biti jednoznačan, jednostavno provediv, s institucijama koje funkcioniraju - zaključuje Granić. 

Komentara 16

Avatar Melankolija
Melankolija
18:44 04.03.2019.

Koliko ima ovih Granica? Svi kao nesto, a na kraju nista? Opet drzavna uglavinja.

DL
dr Luigi
18:50 04.03.2019.

Nisam primjetio nikakvu korist za Hrvatsku državu od njegova rada.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
19:02 04.03.2019.

Hm, sastav: Ova mala kojoj ne znam ime, a veli da je LNG terminal na Krku, san snova, Davor Škrlec, - čovječja ribica, kojoj je dosta EU parlamenta, pa će ga sada mijenjati Mirela Holy, koja je ponovo ponosna SDP-ovka, jer ide na mjesto Škrleca, koji će predavati na faksu. Dobrović, čovjek sa dobrim idejama, ali propali ministar i prodana duša, za saborski mandat. I na kraju - Goran Granić, brat Mate kamilice, bivšeg sveprisutnog i samozatajnog ministra Vanjskih poslova, stvarno, uz naratora i voditelja Mislava Šimatovića sa dva člana iz upravnog odbora HEP-a i Ine, stvarno su energetsko-ekološka budućnost Hrvatske. Pa ti ljudi su tu od stoljeća sedmog, a ništa osim branja plaćica nisu napravili. Kako mogu sedamdesetogodišnjaci sanjati o energetskoj budućnosti Hrvatske, - kad su zatrli sve firme koje su bilo što radile u tom smjeru. Institut Hrvoje Požar. He he moš misliti. Meni šef Goran sliči na direktora instuta Hrvoje Poplava. Ja sam ja, Jeremija, služio sam stari kadar, -artiljerija. Ovo bi mogla biti himna energetske budućnosti Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije