Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više od Nobela:

Google, ruski tajkun i Facebook znanstvenike nagrađuju s 3 mil. $

Milner i Zuckerberg (1)
Reuters/Pixsell
22.02.2013.
u 21:08

Internetski poduzetnici udružili se i za 2013. podijelili 33 milijuna dolara zaslužnim osobama na području medicine i biologije

Ime Jurija Milnera, 51-godišnjeg ruskog bogatuna i filantropa, postaje omiljeno u svijetu znanstvenika, jer je na čelu ekipe poduzetnika koji su upravo dodijelili jedanaestorici znanstvenika po 3 milijuna dolara nagrade! Nagrada je to koja bi mogla ugroziti primat Nobelove nagrade, ne samo zato što je znatno veći novčani iznos – Nobel donosi 1,1 milijun dolara, nego i što se komentira da je ta nagrada pravednija jer nije ograničen broj znanstvenika koji je mogu dijeliti, a čak nema ni velike svečanosti koja znanstvenicima često i nije draga. Milner se udružio s kolegama u internetskom biznisu, Markom Zuckerbergom, osnivačem Facebooka, i Sergejem Brinom, suosnivačem Googlea, kako bi nagradio najbolje znanstvenike na području medicine i biologije. Milner je po obrazovanju fizičar, studirao je teorijsku fiziku u Moskvi pa se u pripremi doktorata sprijateljio s Andrejem Saharovim, ruskim nuklearnim fizičarem i aktivistom za ljudska prava.

Presađivanje u Rusiju

Početkom devedesetih napušta znanost, razočaran u vlastite dosege, posvećuje se biznisu za koji se pripremio na američkom sveučilištu. Radi za Svjetsku banku, za Mihajla Hodorkovskog, ruskog tajkuna koji je završio u zatvoru, a krajem devedesetih u Rusiju presađuje internetske poslovne inovacije sa zapada, zarađuje velik novac i njegova Mail.ru grupa ulazi na londonsku burzu s procijenjenom vrijednošću od 5,6 milijardi dolara.

Ruski milijarder koji danas živi između Moskve i Kalifornije, već je lani dodijelio nagrade znanstvenicima, fizičarima, svaki od devetero nagrađenih dobio je po tri milijuna dolara. Nagrade za fiziku daje jer je i sam fizičar, a nagrade za medicinu i biologiju zato što, kaže, ima dvoje bliskih rođaka koji boluju od karcinoma. – To je dio moje osobne veze s ovom nagradom – rekao je Milner. Zuckerberga je upoznao 2009. kad je kupio dvjesto milijuna dolara vrijedan udio u Facebooku, a sad ga je zamolio da sufinancira nagradu, kao i rusko-američkog tajkuna Brina i njegovu suprugu Anne Wojcicki.

Kako nastaje rak

– Zamislili smo da nagrada ide znanstvenicima koji misle otvoreno, koji preuzimaju rizike i jako utječu na naše živote – kazala je Anna Wojcicki, koja je i osnivačica genetičke kompanije. Velik broj među prvim dobitnicima bavi se rastom stanica i pokušajem da nađu odgovor na pitanje kako počinje rasti karcinom. Trojica tajkuna nagradu planiraju dodjeljivati i idućih godina. Umjesto znanstvenika pri kraju karijere, često umirovljenih, koji dobivaju Nobelove nagrade za istraživanja od prije nekoliko desetljeća, web-bogatuni nagrađivat će one koji su u usponu ili u zenitu karijere. 

>> Prvi puta u povijesti: Znanstvenik tuži Odbor za Nobelovu nagradu

Komentara 3

Avatar flegmatik
flegmatik
21:03 22.02.2013.

A Djikicu nagrada?

DU
Deleted user
21:55 22.02.2013.

Možda bi trebalo radi preciznosti navesti da su ova tri gospodina Židovi. Novac koji daju za nagrade znanstvenicima je doslovno kap u moru njihovog bogatstva, a promičba koju time dobivaju je nemjerljiva.

PI
pistaljka
22:53 22.02.2013.

Gdje je god veliki novac u pitanju tu je "izabrani" Božji židovski narod, koji se skriva pod imenima i prezimenima lokalnih ljudi. Jury Milner, Mark Zuckerberg, Sergey Brin, Mikhail Khodorovsky - spomenuti u članku, svi su židovi, a ne neki Rusi ili izvanzemaljci. Obećani narod preko noći se obogati, dok gojim populaciji treba čitav život da jedva uštedi za kruh da preživi. Njima pada s neba, a ostalima plodovi rastu na kamenu. Očito oni znaju kako se obogatiti. Oni imaju 400 zapovjedi i ne drže se niti jedne, dok gojim imaju 10 i moraju se držati svih. Laž i istina za nas i njih imaju potpuno suprotna značenja. Njihove nagrade nisu filantropija, nego kupovina ljudi. Ne baš tako davno, trebalo je njihovim pradjedovima 33 godine da razapnu jednog Isusa, dok je suvremenicima trebalo jedno stoljeće (od 1913 do 2013) da razapnu čitav svijet (ne kažem da ga nisu razapinjali i ranije!). Znači ove godine, ili u najboljem slučaju kroz još koju godinu, bi trebala biti naša svjetska kalvarija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije