Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija na DIP-ove upute

GONG: Zaraženima od koronavirusa uskraćeno je biračko pravo

izbori
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija
30.06.2020.
u 10:40

GONG u priopćenju navodi kako javnost treba znati na temelju kojeg zakona je zaraženima od koronavirusa oduzeto biračko pravo, s obzirom na to da hrvatski propisi ne poznaju kategoriju oduzimanja biračkog prava pa, kako kažu, tako nije ni definiran postupak kojim bi se to pravo nekome oduzelo

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zabranilo je mogućnost glasanja od kuće zaraženima od koronavirusa, dok je to istovremeno omogućilo osobama u  samoizolaciji koje su također rizične. GONG upozorava kako se radi o uskraćivanju temeljnog političkog i ustavnog prava. Ova nedosljednost uz pitanje nužnosti otvara i pitanje sposobnosti mjere da ostvari svoj primarni cilj zaštite života i zdravlja.

Naime, zarazu bi teoretski mogli proširiti i oni u samoizolaciji pa se postavlja pitanje jesu li se u ovom slučaju bezrazložno ograničila prava zaraženima - stoji u današnjem priopćenju GONG-a kojim se ta civilna udruga osvrće na jučer objavljene upute i preporuke DIP-a vezane uz nedjeljni izlazak na parlamentarne izbore.

GONG u priopćenju navodi kako javnost treba znati na temelju kojeg zakona je zaraženima od koronavirusa oduzeto biračko pravo, s obzirom na to da hrvatski propisi ne poznaju kategoriju oduzimanja biračkog prava pa, kako kažu, tako nije ni definiran postupak kojim bi se to pravo nekome oduzelo.

- Dodatno, budući da zakon ne predviđa glasanje u bolnicama, svi građani i građanke na bolničkom liječenju, ne samo oni oboljeli od koronavirusa, bit će zakinuti za svoje ustavno pravo glasanja - tvrde iz GONG-a podsjećajući da je već prije GONG zagovarao obvezna biračka mjesta u svim bolnicama i domovima umirovljenika, kao i uvođenje dopisnog, poštanskog glasanja kako bi se izbjegle ovakve diskriminacije.

Ključne riječi

Komentara 3

MR
MrkiMedo
11:04 30.06.2020.

Čudno da se Gong ne oglašava po pitanju diskriminacije Hrvata u inozemstvu. Tako Hrvati u Australiji, Njemačkoj i drugim zemljama moraju putovati po 500 i više kilometara do prvog konzulata da bi mogli ostvariti glasačko pravo. A mogu glasovati samo za listu dijaspore. Istovremeno Srbi u Hrvatskoj imaju dva glasa: mogu glasovati za, na primjer, projugoslavensku Radničku frontu, dok su im tri mjesta za srpsku nacionalnu manjinu zagarantirana, pa niti ne trebaju za njih glasovati. Taj glas je već ukalkuliran.

OB
Oblivion
11:22 30.06.2020.

Šta njih boli ona stvar za izbore u Hrvatskoj

SO
sokol5
12:15 30.06.2020.

Neka se članovi Gonga prijave da će zaraženima odnijeti glasačke listiće.😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije