Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjetovanje s javnošću

GONG: Uvažite naše pravo glasa i između izbora

18.06.2020.
u 14:28

Civilna organizacija GONG je analizirala proceduru donošenja zakona, više od 20 posto zakonskih propisa nije prošlo savjetovanje s javnošću

Uoči početka službene kampanje, organizacija GONG je analizirala proceduru donošenja zakona u devetom sazivu Hrvatskog sabora, a dobiveni podaci pokazuju da čak 20 posto zakonskih propisa donesenih u dotičnom sazivu uopće nije prošlo savjetovanje s javnošću.

Savjetovanje s javnošću je jednostavan i svakom građaninu dostupan način na koji može sudjelovati u donošenju odluka, a podaci su pokazali da je najveći broj savjetovanja bio otvoren u kolovozu, u vrijeme kad je većina građana i zainteresiranih organizacija na godišnjem odmoru.

Samo je 29 posto zakona na savjetovanju bilo otvoreno 30 ili više dana, a prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, savjetovanje bi u pravilu trebalo trajati 30 dana, a prema Kodeksu Vlade RH ne bi smjelo biti manje od 15 dana. 

Iznimke su dopuštene samo u izvanrednim uvjetima, mada ti uvjeti nisu jasno definirani. 

Najkraće savjetovanje o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH bilo je otvoreno tek pet dana. Četiri su savjetovanja bila otvorena čak 10 dana:  o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju, konačni prijedlog zakona o provedbi Uredbe (EU) br. 2017/1131 o novčanim fondovima, o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava drugih središnjih tijela državne uprave te o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu.

GONG se obratio političkim strankama i platformama koje su na istraživanju Crobarometra dan prije objave izbornih listi imale podršku iznad 2,5 posto, a koje su već predstavile svoje kandidate. GONG je upitao stranke hoće li se obvezati i ispoštovati iduće standarde: da se obvezno savjetuju s građanima o svim aktima koji će utjecati na njihove interese i da ta savjetovanja traju minimalno 30 dana. Nadalje, da će pravovremeno objavljivati i ažurirati plan savjetovanja,poštovati precizne rokove za objavu izvješća o provedenom savjetovanju te više standarde za povratnu informaciju na pristigle komentare. I na kraju da će nastaviti savjetovanje s javnošću u Saboru.

GONG online prati koje će stranke pristati, a koje će oklijevati ili pak neće pristati, a može se i sudjelovati slanjem poruke političkim strankama da naš glas vrijedi i između izbora.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
15:15 18.06.2020.

Civilna organizacija. Civilna. A nakon karijere u Gongu završavaju u SDP-u.

Avatar rubinet
rubinet
18:21 18.06.2020.

Hrvatsko društvo mora imati civilnu organizaciju koja objektivno promiče skrb o ljudskim pravima i demokraciji. Pod objektivno držim nepristrani pristup i nesvrstanost bilo kojoj stani u političkom spektru. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije