Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISMO

Gong se požalio Vijeću Europe na premijera Plenkovića

Andrej Plenković
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL
1/3
01.10.2019.
u 16:03

- Što se tiče Dubravke Šuice, kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije i voditeljice resora demokracije i demografije, postavili smo relevantna pitanja o porijeklu njezine imovine. Odgovore nismo dobili, ali nas je premijer Plenković zasuo uvredama, navodi se u pismu

Udruga Gong poslala je pismo specijaliziranom antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe GRECO u kojem navode premijer Plenković sustavno potkopava rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i kako napada Gong zbog inzistiranja na transparentnosti u slučaju Šuica. Navedeno pismo objavili su na službenim stranicama Gonga. 

Podsjećamo, Gong je poslao pismo svim zastupnicima Europskog parlamenta da pitaju na saslušanju kandidata za Europsku komisiju hrvatsku kandidatkinju Dubravku Šuicu o njezinom imovinu, kao i podrijeklu imovine. Premijer Andrej Plenković izjavio je kako je Gong produžena ruka SDP-a, dok su oporba i Miroslav Škoro pozvali Šuicu da objavi svoju imovinsku karticu. 

Pismo prenosimo u cijelosti. 

Retorika, kojom se premijer Plenković i predsjednik Sabora služe kad govore o radu Povjerenstva, te javno prozivanje njezine čelnice Nataše Novaković slabe rad jedne od rijetkih preostalih neovisnih institucija i negativno se odražavaju na borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

Umjesto da dostave tražene dokumente oko puta premijera, potpredsjednika Vlade i troje ministara u Helsinki, Vlada preko biranih medija objavljuje djelomične putne naloge. Skrivaju se ključne informacije. Pritom, premijer javno poručuje da su zahtjevi Povjerenstva apsurdni, da su im „sve nacrtali“ i da neće dostavljati nikakve dokumente.

S prozivanjem Nataše Novaković premijer je krenuo nakon što je počela propitivati njegovu ulogu u aferi Agrokor, u kojoj je grupa privatnih konzultanata koja je u tajnosti pisala zakon Lex Agrokor, kasnije angažirana na milijunskim poslovima u Agrokoru, zahvaljujući primjeni istog zakona. Premijer je zatražio izuzeće Nataše Novaković, optužujući je za sukob interesa, mada je, prije nego je dirnula u njegov slučaj Novaković izglasana u Saboru uz podršku vladajuće stranke. Time je premijer izazvao dugotrajnu blokadu rješavanja njegovog slučaja, s obzirom na to da pitanje izuzeća predsjednice Povjerenstva nije zakonski riješeno.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Borba protiv korupcije i klijentelizma krucijalna je za Hrvatsku, najmlađu članicu Europske unije, zato pozivamo GRECO da pruži podršku radu Povjerenstva i osudi neprimjerene napade premijera na neovisno antikorupcijsko tijelo.

Što se tiče Dubravke Šuice, kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije i voditeljice resora demokracije i demografije, postavili smo relevantna pitanja o porijeklu njezine imovine. Odgovore nismo dobili, ali nas je premijer Plenković zasuo uvredama. Ovo nije prvi incident verbalnog zlostavljanja civilnog društva od strane Vlade, prethodno smo informirali o slučajevima Centra za mirovne studije i Zelena akcije, navodi se u pismu kojeg je GONG uputio Vijeću Europe. 

Komentara 119

BO
Bojance
16:29 01.10.2019.

sdpovski kmečavci. napadali ste ženu da ima viletinu u cavtatu a ono neko roh bau zdanje samo što se ne uruši!

MO
Morany
16:28 01.10.2019.

Nastavlja se protuhrvatsko djelovanje na liniji zapovijedanja: SDP - GONG - Povjerenstvo. Šuičina imovinska kartica stoji već tjedan dana na stranicama Europske komisije, sad pokušavaju spriječiti njeno imenovanje za drugu osobu Komisije radi vlastitog jala, neznanja i nemoći!

JA
jackiechan3
16:31 01.10.2019.

Zalosna je drzava u kojoj vlada takav kvazi antikapitalisticki pristup gdje je zlocin ako si u 40 godina pomorske karijere kao kapetan duge plovidbe na stranom brodu stekao stan i kucu ili nesto naslijedio!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije