Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzni transfer

Postoji li i od kada tajna veza Zelića, GONG-a i SDP-a?

Dragan Zelić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.03.2018.
u 10:30

Ovo je nastavak mog političkog djelovanja, uvijek sam bio sklon socijaldemokraciji, rekao nam je Dragan Zelić

Prelazak Dragana Zelića iz GONG-a u SDP na mjesto izvršnog tajnika etički je rizičan politički transfer, jedan od najkontroverznijih još otkad je sindikalac Boris Kunst karijeru nastavio u HDZ-u. Ne samo zato što je GONG nestranačka udruga, nego i zato što je Zelić s još jednim članom GONG-a prije nešto više od mjesec dana bio kandidat SDP-a za člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Jesu li Zelić, GONG i SDP već tada bili u sukobu interesa, odnosno postoji li i od kada neka tajna veza među njima? Naime, kandidat za člana Povjerenstva ne samo da ne smije biti član političke stranke, već to ne smije biti čak u proteklih pet godina. Zelićevim angažmanom ubrzo nakon neuspješne kandidature na državnu funkciju i SDP se kompromitirao jer to baš i nije u duhu zakonske odredbe koja inzistira na nestranačju. Formalno, Zelić je član SDP-a od subote, ali postavlja se pitanje s kojih je pozicija stvarno djelovao u GONG-u. Recimo kad je ne tako davno govorio da se demokracija u Hrvatskoj svakog dana približava demokraturi, odnosno defektnoj demokraciji. Ili, nisu li s pravom on i GONG optuženi da vode kampanju za Milanovića inzistirajući na prijevremenim izborima. Nije li bilo licemjerno od njega kad je nekim članovima DIP-a, premda njima zakon to (nažalost) dopušta, prigovarao što su “preko noći postali nestranački” ili kad je govorio o “razgradnji neovisnih institucija”...

Neki portali vijest o transferu popratili su egidnom opaskom “GONG pokazao pravo lice”, odnosno “lagao je 17 godina”. GONG-u transfer nije sporan. Pod naslovom “Politički aktivizam na drugačiji način” danas su objavili oproštajni intervju sa Zelićem ne navodeći da je izvršni tajnik SDP-a, uz relativizirajuću opasku “imamo već nekoliko bivših gongovaca u raznim strankama”. Zelić u intervjuu kaže da su u stranci veće mogućnosti pridonošenja pozitivnim društvenim i političkim promjenama, a iskustvo iz civilnog društva bit će mu dragocjeno “jer ono nosi i određeni sustav vrijednosti, način rada i shvaćanje kakva bi politika trebala biti, ali i kakva jest”. I na naše pitanje uzvratio je da ne smatra da je njegov prelazak u SDP udar na ugled GONG-a.

– Mislim da svi građani trebaju biti politički aktivni, no jedno je djelovanje kroz udrugu, a drugo kroz stranku. Ovo je nastavak mog političkog djelovanja, uvijek sam bio sklon socijaldemokraciji. Svojim znanjem i iskustvom kroz stranački rad želim pridonijeti daljnjoj demokratizaciji Hrvatske – kazao nam je Zelić. Funkciju u SDP-u obavljat će volonterski, a plaću će dobivati u Saboru, gdje ga stranka namjerava zbrinuti u svojem Klubu zastupnika pa će biti na državnoj plaći.

Zelić ističe da će biti zaposlen u okviru broja savjetnika na koje Klub ima pravo.

Račan je SDP doveo na vlast, no njegov rezultat nije bio ni blizu Milanovićevom:

Dragan Zelić
1/10

Komentara 69

Avatar smile
smile
10:44 28.03.2018.

Veza GONG-SDP postoji oduvjek. To ptičuce na grani znaju. Čemu sad ovakvo čuđenje. GONG, a i ostale tzv. udruge civilnog društva su samo produzena ruka SDP-a. Samo što ih svi mi financiramo. Treba to urediti zakonski koga predstavljaju neka ih financira.

Avatar krile11
krile11
10:39 28.03.2018.

Dno dna ..i SDP i GONG

MO
mobitel20
10:45 28.03.2018.

Svatko normalan i iole upucen zna da su sve ove ultralijeve, ekstremno sorosoidne i militantno antiteisticke udruge sastavni dio ekstremno lijeve politicke scene. Pravo je pitanje koji mediji i koji novinari NISU dio te antinarodne imbex ideologije. To su oni koji se nimalo ne cude ovom notornom outanju jednog od njih nekoliko stotina. Cijela Platforma 112 su iste sorte, a kada u uvodu tekstova o njima to budete navodili, Hrvatska ce biti zdravije drustvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije