Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predan zahtjev

GONG od Ustavnog suda traži nadzor nad ustavnošću izbora

Gong predao zahtjev Ustavnom sudu
Foto: GONG
03.07.2020.
u 11:23

Država je dužna naći načina da birači koji su zaraženi koronavirusom glasaju, a to se može postići tako da se za kontakt s njima na dan izbora propišu posebne dodatne epidemiološke mjere, na sličan način kako su propisane mjere za osobe/birače u samoizolaciji, stoji u obrazloženju zahtjeva

Pod geslom "Biračko pravo se ne oduzima" GONG je jutros, zbog uskraćivanja biračkog prava zaraženima koronavirusom, Ustavnom sudu predao zahtjev za nadzor nad ustavnošću i zakonitošću nedjeljnih parlamentarnih izbora. Zahtjev je svojim potpisima podržalo 179 građanki i građana.

- Država je dužna naći načina da birači i biračice koji su zaraženi koronavirusom glasaju, a to se može postići tako da se za kontakt s njima na dan izbora propišu posebne dodatne epidemiološke mjere, na sličan način kako su propisane mjere za osobe, odnosno birače u samoizolaciji - naveo je GONG u obrazloženju svog zahtjeva. Podsjetili su pritom da su na vrijeme upozoravali na mogućnost i potrebu uvođenja dopisnog glasanja u doba koronavirusa, ali da za to nije bilo političke volje. Dodali su kako su neke zemlje (poput Južne Koreje, na primjer) uspjele organizirati izbore na način da nisu onemogućavali oboljelima pravo glasa.

- Nažalost, Hrvatska se nije odlučila ni za jednu od ovih opcija i sad imamo situaciju u kojoj je jednom broju biračica i birača uskraćeno Ustavom zajamčeno pravo glasa. Bez obzira na broj zaraženih, bez obzira na pokušaj umanjivanja problema – i da je jedna osoba, biračko se pravo ne oduzima - istaknuli su u GONG-u.

Zaključno su naglasili da ovakvo uskraćivanje prava na glasanje ozbiljno dovodi u pitanje regularnost, ustavnost i zakonitost samih izbora.  

Video - Ove urnebesne predizborne spotove morate vidjeti

Ključne riječi

Komentara 1

BR
Brandfackel2
11:48 03.07.2020.

Da je Ustavni sud (kao i gotovo čitavo pravosuđe u RH) sačinjen od nezavisnih hrvatskih sudaca, a ne partijskih političkih kljusina, čelništvo GONG-a i ostalih antihrvatskih parapolitčkih udruga bilo bi procesuirano za veleizdaju i pljačku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije