Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antikorupcijski zahtjevi GONG-a

Objavite donatore, iznose donacija, sastav radnih skupina, poslodavce koji su dobili poticaje

Vlada donosi travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.04.2020.
u 11:45

Kako se od svih građanki i građana traži izvjesna žrtva kroz poštivanje ograničenja kao odgovor na zdravstvenu krizu - transparentnost, otvorenost i odgovornost vlasti od presudne su važnosti za održavanje ovog povjerenja, zaključuju u GONG-u

Rješavanje krize poput ove izazvane koronavirusom, i u Hrvatskoj dodatno zakomplicirane zagrebačkim potresom, od Vlade zahtijeva brze i odlučne mjere. No isto tako, Vlada ne smije zaboraviti na transparentnost kako se ne bi urušilo povjerenje građana u institucije. Prepoznavanje korupcijskih rizika može pomoći u jačanju našeg odgovora na pandemiju i pružanju zdravstvene zaštite onima kojima je to najpotrebnije - stoji u današnjem priopćenju GONG-a, koji je već ranije svojim zahtjevima za očuvanje demokracije u ovo doba koronavirusa, sada pridodao i svoje antikorupcijske zahtjeve naglašavajući da je u ovom trenutku potrebno posebno raditi na sprečavanju korupcije koja u uvjetima krize može neometano cvjetati ako javnost nema informacije o tome što se zbiva. 

Stoga je GONG Vladu pozvao i od nje zatražio da u borbi protiv korupcije osigura i ispuni šest zahtjeva: transparentnu nabavu medicinske opreme, objavu donatora i iznosa donacija, objavu sastava radnih skupina, informacije o PR-ovcima, popis poslodavaca koji koriste COVID-19 poticaj i javnu potrošnju u realnom vremenu. 

- Nabava medicinske opreme mora biti transparentna. Javnost treba znati od kojih dobavljača i za koliko Vlada kupuje. Nije dovoljna informacija da su, primjerice, stigle tone opreme iz Kine. Sve nabave treba na jednom mjestu objaviti i označiti s #covid19, te naznačiti je li roba kupljena javnom nabavom ili direktnim pregovaračkim postupkom. Dodatno, ovakvi podaci objavljeni u API sučelju omogućili bi istraživačima te novinarkama i novinarima dodatne analize - pojasnio je GONG u priopćenju svoj prvi zahtjev nastavljajući da je neophodno redovito javno objavljivati popise donatora, iznose svih donacija, ali i primatelje tih donacija, kako bi se izbjegle situacije stvaranja reputacijskog rizika i nepovjerenja. 

- Javnost ne zna tko je tajanstveni šeik ili koliko je vrijedna donacija IT tvrtki koje su izradile platformu e-propusnice, ili digitalnog pomoćnika "Andriju" - upozoravaju iz GONG-a. 

Zašto je važno da javnost zna i sastav radnih skupina u GONG-u objašnjavaju time što je od 18. ožujka Vlada u hitnu proceduru uputila čak 39 zakona, od kojih je 36 već stupilo na snagu i u najvećoj se mjeri odnose na  mjere pomoći gospodarstvu iz proračuna. 

- Kako bi se izbjegle situacije poput Lex Agrokora, čiji su autori kasnije angažirani u Agrokoru, iznimno je važno da javnost zna tko su članovi radnih skupina koje pripremaju zakone. To je važno kako bi se unaprijed  identificirali potencijalni sukobi interesa, bez obzira na to radi li se, primjerice, o zdravstvenoj zaštiti ili obnovi Zagreba - naglasili su u GONG-u važnost trećeg zahtjeva. 

Što se tiče onog četvrtog, odnosno infomacija o PR-ovcima, iz civilne udruge GONG- podsjećaju da je ova Vlada ukinula zabranu angažiranja PR agencija državnim i javnim tijelima te tvrtkama, pa javnost sada ima pravo znati tko pomaže u trenutačnom kriznom komuniciranju i Vladi, i Nacionalnom kriznom stožeru, i ministarstvima, i drugim tijelima javne vlasti, kao i to jesu li PR savjetnici plaćeni ili rade pro bono. Javnost  treba znati, upozoravaju, koliko košta angažman komunikacijske tvrtke koja održava koronavirus.hr i društvene mreže.  

- Javnost mora znati i tko su poslodavci kojima se isplaćuju milijarde kuna vrijedne potpore za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije. GONG od Vlade traži da svaki mjesec objavljuje popis poslodavaca korisnika mjere COVID-19, ukupne iznose potpora i broj radnika za koje se mjera koristi. Smatramo da je takva razina transparentnosti najbolji osigurač protiv moguće zlouporabe ovih sredstava. K tome, kriza je prilika da se država te jedinice lokalne i regionalne samouprave obavežu na veću transparentnost kroz prikaz potrošnje državnih i lokalnih  proračuna u realnom vremenu, kako bi građanke i građani imali uvid u sve proračunske transfere, odnosno iznose koji idu prema svima - zaposlenicima, dobavljačima, socijalnim davanjima, donacijama, lokalnim i javnim poduzećima, sportskim društvima, udrugama...

Kako se od svih građanki i građana traži izvjesna žrtva kroz poštivanje ograničenja kao odgovor na zdravstvenu krizu - transparentnost, otvorenost i odgovornost vlasti od presudne su važnosti za održavanje ovog povjerenja - obrazlažući i posljednja dva zahtjeva.

 

>> VIDEO Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
10:28 21.04.2020.

Bero i GONG, kasnite brat bratu oko dva mjeseca. Epidemija je kod nas pri kraju.

ST
stefj
13:32 21.04.2020.

Mislim svašta... Korupcija proizlazi iz države, državnih i javnih struktura koje uključuju i razne udruge. Ako bismo željeli maknuti korupciju transparentnost rada države, ali i udruga je ključno... Na stranicama svake udruge i državne i javne službe moralo bi stalno biti dostupno aktualno izvješće za svaku dobivenu i potrošenu KN - koliko je kome isplaćeno i zašto, koliko tko ima plaću, koje mu je radno mjesto sa zadacima. Jedino tako se može kontrolirati tko što radi, da li ima previše prema primanjima, da li je to uopće potrebno... Zašto se ne preuzimaju pozitivne stvari iz drugih država? Zašto npr. sami ne odaberemo kojoj udruzi ćemo dati novac? S kojom subvencijom se slažemo? Zašto ne bismo vidjeli koja radna mjesta su izmišljena, koji namet je nepotreban?

DU
Deleted user
11:10 21.04.2020.

javili se paraziti, gdje ste bili za vrijeme potresa i niste pomagali, npr: pri evakuaciji trudnica i novorođenih iz oštećene bolnice????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije