Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

GONG: Izbori protječu mirno, i Josipović krši izbornu šutnju

izbori
Zoran Grizelj/Pixsell
10.01.2010.
u 15:21

Promatrači javljaju o slabom odazivu birača u Hrvatskoj, dok promatrači iz BiH javljaju o nešto višem odazivu u BiH zbog čega su se već rano jutros počele stvarati gužve na biralištima, a najveća je gužva u Grudama.

Prema posljednjem izvještaju GONG-a o tijeku izbornog procesa do 14 sati ističe se da izborni dan protječe bez većih problema i u skladu s propisanom procedurom. Rad biračkih odbora ocijenjen je većinom kao vrlo dobar.

Promatrači javljaju o slabom odazivu birača u Hrvatskoj, dok promatrači iz BiH javljaju o nešto višem odazivu u BiH zbog čega su se već rano jutros počele stvarati gužve na biralištima, a najveća je gužva u Grudama.

>>GONG: Crkva kršila izbornu šutnju sugerirajući glasovanje za Bandića

Gužve u Hercegovini

Kako navode u GONG-u, unatoč velikim gužvama i čekanjima, izbori se provode u mirnoj atmosferi. Na pojedinim mjestima u Mostaru se povremeno, zbog gužvi, javljaju napetosti oko izdavanja prethodne suglasnosti u slučajevima kada se osobe ne nalaze na popisu birača. Također, zbog gužvi, birački odbori u Mostaru ne stižu otići u posjet starima i nemoćnima, pa i to izaziva dodatne napetosti.

GONG je do 14 sati zaprimio i određeni broj poziva građana. Pozivi su uglavnom bili u vezi s glasovanjem bolesnih i nemoćnih, a građani su se također nastavili raspitivati o mogućnosti glasovanja izvan mjesta prebivališta.

Oba kandidata krše izbornu šutnju

GONG je također izvijestio da već dva dana zaprima brojne dojave o kršenju izborne šutnje zbog kojih "možemo zaključiti da je izbornu šutnju posebice kršio kandidat Milan Bandić i to najviše na području grada Zagreba i okolice, premda je bilo i brojnih prijava iz drugih dijelova Hrvatske (Osijek, Split, Bjelovar...)".

Riječ je uglavnom bila o dijeljenu letaka i slanju SMS poruka.

Dodatno, na području grada Zagreba i okolice (Zagrebačka županija), građani su u velikom broju zaprimili nefrankirane omotnice s pismima adresiranima na njih u kojima im se kandidat Milan Bandić obraća kao nezaposlenima, obrtnicima ili kao osobama s invaliditetom i poziva ih da glasuju za njega.

Između 11 i 14 sati bilo je više dojava o kršenju izborne šutnje kandidata Ive Josipovića. Ponajprije je riječ o dojavama o zaprimanju SMS poruka s pozivom da se glasuje za tog kandidata, a koje je slao SMS sustav SDP-a (uglavnom dojave s područja Zagreba). Također, GONG je primio i prijave građana da im je iz stožera Ive Josipovića nuđen prijevoz do biračkog mjesta, mahom na području Zagreba i Splita.

Crkvene sugestije

Popriličan broj poziva i e-mailova odnosio se na postupanje osoba iz crkvenih redova, odnosno to da je vjernicima na misama dijeljen letak pod nazivom „Zašto Ivo Josipović NE!“ (Karlovac, Varaždin) te da su župnici u vrijeme blagoslova kuća sugerirali građanima da glasuju za Milana Bandića, odnosno nikako ne za Ivu Josipovića (Zagreb – Dubrava, Čučerje) ili da su to činili na misama (Zagreb, Palmotićeva).

Što se tiče medija, GONG je zaprimio prijave da su na teletekst stranicama OTV-a te Osječke i Vinkovačke televizije bili objavljeni članci u vezi kandidata ("Bošnjaci za Josipovića", "Bandić razvlašten u Holdingu"...) te da su u programu Radija Marije voditelji govorili da treba glasovati za Milana Bandića.

Komentara 131

DU
Deleted user
17:43 10.01.2010.

Lignja cvrči pazite da vam ne pregori

MM
Mladen Miletić
15:46 10.01.2010.

Da bi motivirali i aktivirali birače za njihovog IVU ne pučistu; sada plaše narod sa tim da su bosanci navlili kao mutavi bolan da izaberu Zagrebu Bandiča..

PI
prava istina
16:38 10.01.2010.

marco pa jedino sto je dobro je to da smo seljačine jer je to jako dobro. Seljak je ipak nešto korisno i hvale vrijedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije