Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EVAKUIRANO STANOVNIŠTVO

Golema santa leda prijeti grenlandskoj obali

Santa leda na Grenlandu
Foto: Reuters/PIXSELL
13.07.2018.
u 18:26

Otkriće goleme ledene sante uslijedilo je nekoliko tjedana nakon što su znanstvenici sa Sveučilišta u New Yorku objavili video snimku ledenog brijega koji se odvaja od ledenjaka u istočnom dijelu Grenlanda.

Santa leda visoka oko stotinu metara prijeti grenlandskoj obali zbog čega su mjesne vlasti u petak evakuirale stanovništvo iz ugroženoga obalnog dijela.

Grenlandska policija pozvala je stanovnike mjesta Innaarsuita da napuste domove i udalje se od obale strahujući da bi ledeni brijeg mogao poplaviti čitavo područje ako se razbije. 

"Strahujemo da bi se santa mogla raslojiti i prouzročiti veliku poplavu u Innaarsuitu", rekla je u petak šefica grenlandske policije Lina Davidsen za agenciju Ritzau. 

"Innaarsuit je mjesto na sjeverozapadu Grenlanda i broji 169 stanovnika, no evakuirani su samo oni koji žive najbliže ledenoj santi", rekla je za Ritzau. 

"Ledeni brijeg još uvijek je vrlo blizu selu i policija razmatra daljnje korake", kazala je. 

Članica gradske uprave Susanne K. Eliassen za lokalne novine je rekla da nije neuobičajeno blizu Innaarsuita vidjeti ovako veliku ledenu santu, no da je "ovo najveća" koju je ona dosad vidjela, "a usto je puna pukotina i rupa" pa stanovništvo strahuje da bi se u bilo kojem trenutku mogla razlomiti. Dodala je da su vrlo blizu obali gradska elektrana i spremnici s gorivom. 

"Nitko se bez razloga ne zadržava na plaži, a djecu smo odmah prebacili u viša područja", kazala je. 

Otkriće goleme ledene sante uslijedilo je nekoliko tjedana nakon što su znanstvenici sa Sveučilišta u New Yorku objavili video snimku ledenog brijega koji se odvaja od ledenjaka u istočnom dijelu Grenlanda

"U zadnjih stotinu godina sve je više ledenih santa u ovom području zbog izraženijih klimatskih promjena. Zbog toga je i sve više opasnosti od pojave cunamija koji se događaju pošto se sante odvoje od ledenjaka i izazovu plimni val. 

Pogledajte i galeriju: Ovo je 10 najbizarnijih stvari na Googleovim kartama

Santa leda na Grenlandu
1/11
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Piskiper@1
Piskiper@1
21:23 13.07.2018.

nije cunami nego tsunami, 😉

DH
dalibor.hren
08:14 14.07.2018.

Plaža na Grenlandu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije