Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJE 29 GODINA U LJUBLJANI JE UMRO JOSIP BROZ TITO

Godišnjica Titove smrti

04.05.2009.
u 15:06

Ljubljana je bila posljednja postaja na putu Josipa Broza Tita. Dana 4. svibnja 1980. godine završila je neobična priča koja je započela u Kumrovcu 88 godina ranije. I danas, 29 godina nakon njegove smrti, lome se koplja o "dječaku sa Sutle" za kojeg je znao gotovo cijeli svijet. Diktator ili političar s vizijom, antifašist ili bezobzirni ubojica, tvrdokorni komunist ili osoba koja je okrenula leđa Staljinu, istina o Titu je, kako to obično biva, negdje na sredini.

Nemoguće je osporiti njegove zasluge u antifašističkom pokretu i stvaranju Pokreta nesvrstanih koji je imao veliku ulogu za vrijeme hladnog rata, ali isto tako nepošteno i neopravdano bi bilo zatvarati oči pred Bleiburgom, Golim otokom, Maspokom. Puno toga je stalo u priču o Titu od samih početka u Kumrovcu pa do kraja u Ljubljani.

Iz Rusije s ljubavlju
Odlazak na front u Prvome svjetskom ratu, zatim sudjelovanje u Oktobarskoj revoluciji, ulazak u KPJ krajem 1920. godine. Sedamnaest godina kasnije postaje njezin vođa i to navodno na izričitu Staljinovu preporuku. U vrijeme velikih "čistki", kada su u namještenim procesima "nestajali" brojni komunistički vođe, Tito je radio u Moskvi, čime je dobio trajnu titulu "cinkaroša" koji je opstao zbog prokazivanja svojih kolega po "crvenoj knjižici".

Legenda koja živi
Iz Drugoga svjetskog rata izašao je kao neosporni vođa koji je uspio "šarmirati" saveznike koji su u njemu vidjeli jamca mira u ratom razorenoj državi. Mir je osiguran, a za cijenu i sve one koji su se predali na austrijskim poljima nitko nije pitao. Nakon razlaza s Moskvom i povijesnog "ne" Staljinu, Tito je iskoristio povoljni vjetar u leđa i okrenuo se Zapadu kako bi dobio veliku novčanu pomoć. Na "domaćem terenu" rezolucija IB iskorištena je za obračun sa svima kojima je "Koba" bio draži od "Starog". Simbol tog vremena trajno je ostao zloglasni zatvor na Golom otoku.

U ugodnom društvu
Napredak i razvoj Jugoslavije Tito je iskoristio za učvršćivanje svoje vlasti, a pokušaj da se društvo donekle demokratizira početkom 70-ih završio je poznatom "sječom u Karađorđevu". Ipak, tri godine poslije donesen je Ustav koji je poslužio kao temelj za neovisnost republika bivše Jugoslavije.

U tom je razdoblju Tito, današnjim rječnikom rečeno, živio poput "celebova", uživao je u društvu najljepših žena svijeta (Sofia Loren i Elizabeth Taylor), pušio najbolje cigare i pio najkvalitetniji viski.

Spletke na dvoru
Ugled u svijetu mu je zbog Pokreta nesvrstanih bio iznimno velik, i poput pravog bonvivana, bez obzira na dvorske borbe u Beogradu za njegovo "prijestolje", uživao je u posljednjim danima svog života.

Pogreb u Beogradu bio je posebna priča. Čak 209 delegacija iz 127 svjetskih država. Titovim pokopom završena je jedna era na području između Vardara i Triglava, a polemike se i dalje nastavljaju.

'Igrač za naslovnice'
Ovisno gleda li se s lijeve ili desne pozicije, oko Tita i 29 godina poslije ne prestaju kontroverze. Kako bi rekli sportski treneri, vrijeme će pokazati kakav je zapravo igrač bio.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije