Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaba prvo odbila pa odobrila

Gluhonijemom Željku Kovačiću dopustili konverziju franka i nakon isteka roka

Franak
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/6
11.02.2017.
u 18:16

Dužnik je bio uvjeren da prvo mora dočekati odgovor banke o kamati, a potom potpisati pristanak na konverziju – zakasnio je dva dana

Mjesecima nakon što je istekao zakonski rok za konverziju CHF kredita, ona je uspjela i Željku Kovačiću, osobi sa specifičnim invaliditetom koji mu je jako otežao komunikaciju sa Zagrebačkom bankom. Kovačić je gluhonijema osoba, pa se čak i uz tumača teško sporazumijeva, posebno kad su posrijedi komplicirane bankarske transakcije.

– Nisam bio zadovoljan prijedlogom konverzije i tražio sam nižu kamatu. Zato nisam potpisao pristanak na konverziju. U banci su mi rekli da će mi odgovoriti pismom koje sam čekao, a kad sam ponovno došao u banku, rekli su mi da sam dva dana zakasnio i da je rok za konverziju istekao – objasnio nam je uz pomoć volonterke Udruge Franak Ž. Kovačić što se događalo.

U banci su ga uputili da preda zahtjev za naknadnu konverziju, a nakon pet mjeseci dobio je – odbijenicu. – Bio sam razočaran i sjetio sam se Udruge Franak. Upoznao sam njihovu volonterku i predstavnika Gorana Aleksića i dao sam im punomoć da umjesto mene razgovaraju s bankom. Bili su pravi borci i konačno je banka pristala – sretan je Kovačić. Iz Franka ističu da im je u pomoć priskočila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te je, nakon prepiske, Zaba ipak odlučila odobriti naknadnu konverziju Ž. Kovačiću, ali i još jednoj osobi.

– Pozdravljamo humanu gestu Zabe i pozivamo i njih i sve druge banke da odobre naknadne konverzije iz opravdanih razloga; kada je netko uime dužnika primio poštu, ako su imali nesreću u obitelji ili nisu shvatili o čemu se radi – apeliraju iz Franka te ističu da će takve geste pridonijeti povjerenju javnosti u banke. Iz Zabe se nisu očitovali o slučaju niti komentirali koliko su ovakvih zahtjeva imali i proveli, a RBA, Splitska i Erste poručuju da su sve naknadne zahtjeve uvažili i uvažavaju. Splitska ih je imala desetak.     

>> Aleksić: Banke majke na poslovima s derivatima s hrvatskim bankama zaradile se 10 milijardi kn na razlici tečaja

>> Hoće li zaduženi u 2017. biti mirni? Evo što će se događati s kamatama za kredite u kunama i eurima

Komentara 1

DU
Deleted user
12:01 12.02.2017.

banka je opet uspiejla da je ignorirala zahjev korisnika i bilo ej po njenom. ma nema tu pomoci ovakakv sviejt treba unistiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije