Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
62 1°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
  • Tupilan:

    Ovdje treba raščistiti neke stvari, definicije prije svega, jer se građanima ponovno prodaje rog za svijeću. Dakle prvo, prema definiciji, izbjeglica je osoba koja je izbjegla iz neke države zbog ratne ugroženosti ili političkog, vjerskog ili drugog progona (osim kaznenog, ... prikaži još! naravno). Takva osoba zaštitu i azil može zatražiti u prvoj slijedećoj zemlji koja mu jamči sigurnost od onoga od čega je izbjegla. Dakle u prvoj slijedećoj zemlji. Ako pak takva osoba nastavi dalje u neku treću zemlju, a zbog raznoraznih drugih beneficija, prije svega ekonomskih, takva osoba više nema status izbjeglice, već postaje migrant. I tu se onda cijela priča mijenja. Definicije su bitne.

  • Tupilan:

    Što se pak tiče Makareške deklaracije o migracijama, tu se prodaje još veći rog za svijeću. Prvo da riješimo nešto što je rečeno u videu; kaže novinarka - "desnica tvrdi da bi se time migrantima dala ljudska prava". Ne, to ... prikaži još! apsolutno nije točno, novinarka zamjenjuje teze. Ono što je zapravo na stvari jest da tim dokumentom migracija kao takva postaje ljudsko pravo, a ne da se migrantima daju ljudska prava. Da riješimo opet nešto što ljudima nitko ne govori - ne postoje "legalne migracije", masovne migracije su ilegalne, jer je takvo prelaženje granica država ilegalno, svuda u svijetu. Ono što Makareška deklaracija ovdje želi postići jest legalizacija migracija, stavljajući ih čak u kategoriju ljudskih prava, čime se državama potpisnicama uskraćuje mogućnost i pravo da bilo kojem migrantu, ma koliko ih bilo, uskrati ulazak, boravak i nastanjivanje, jer bi bila optužena za kršenje ljudskih prava.

  • Tupilan:

    Nadalje, što se tiče Makareške deklaracije, nije istina da je ona neobvezujuća. Kako netko može tvrditi da je neobvezujuća, kad se u tekstu iste 48 puta ističe "obvezujemo se"? No, ovdje je jednako tako bitno ne ono što u Deklaraciji ... prikaži još!i piše, već ono što u njoj NE PIŠE.... Deklaracija se donosi bez ikakvih konzultacija s domicilnim stanovništvom država, odnosno nitko građane niti je upoznao s istom, niti je pitao što građani misle, niti su provedene rasprave u parlamentima država, već se građane dovodi pred svršen čin, što je suprotno svakom poimanju demokracije i demokratskih procesa. Nadalje, u Deklaraciji nema nikakvog implementacijskog plana, nigdje ne kaže tko će i na koji način financirati masovne migracije i zbrinjavanje stotina tisuća ili čak milijuna migranata, tko će i kako osigurati sredstva za ono što im se jamči (smještaj, naknade, socijalne pomoći itd), Hrvatska ionako muku muči s proračunom, plaće su mizerne, mirovine još mizernije, zdravstvo je u milijunskim dugovima.... odakle pare za migrante? To se ne kaže. Kažu, budući da je prirodni priraštaj europskih naroda nizak, potrebno je uvesti svježu radnu snagu da se pokriju troškovi mirovina i drugih socijalnih benefita, no, u stvarnosti to nije tako. Prema statistici iz 2016, Njemačku su tijekom 4 godine migranti koštali dodatnih 86 milijardi dolara. 12 Nijemaca danas mora raditi i platiti porez da se pokriju troškovi samo jednog migranta. 12 ljudi radi da bi se financiralo jednog migranta!!!!

Još iz rubrike Vijesti

Koronavirus u svijetu
epidemija na vrhuncu

Takvo stanje zaraze Europa nije imala 33 dana, ali Hrvatska je 7. najgora od 47 zemalja

Mjere
Koronavirus u Hrvatskoj

U Zagrebu 595 novih slučajeva, najteži dan u Osječkoj županiji: 326 novopozitivnih i 7 preminulih

20
Andrej Plenković i suradnici posjetili  Vukovar i Vinkovce uoči parlamentarnih izbora
MAŽAR NOVI PREDSJEDNIK

Poslije 6 mjeseci HDZ Vukovara dobio novo vodstvo