Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIKA

Global Green Destination hrvatski je biser uvrstio u top 100 zelenih destinacija

10.10.2020.
u 22:44

Lika Destination postao je prepoznatljiv na turističkom tržištu, a to se poklopilo s pobjedom Otočca na kontinentalnoj patroli Večernjeg lista.

Na popis top 100 održivih zelenih destinacija svijeta ove su godine uvrštena dva odredišta iz Hrvatske – Lika i Mali Lošinj. Izbor je proveo Global Green Destination – međunarodna zaklada koja okuplja svjetske održive turističke destinacije, a organizira se kako bi se prikazale priče o održivom turizmu i dobrim praksama koje su inspirativni primjeri drugim destinacijama, turoperatorima i putnicima. Nominacije se izrađuju na temelju 30 temeljnih kriterija održivosti iz Standarda zelenih odredišta.

Završna konferencija Globalnih dana zelenih destinacija, koji se održavaju šest godina, ove je godine prvi put organizirana online.

I dok se Mali Lošinj u društvu svjetskih “zelenih” turističkih odredišta našao već peti put, Lika je na taj popis uvrštena prvi put. Na izbor ju je prijavio klaster Lika Destination, osnovan prije tri godine upravo vođen filozofijom održivog razvoja, s ciljem brendiranja i promocije Like kao turističkog područja na temelju njezinih prirodnih, kulturnih, povijesnih, gastronomskih i zdravstvenih značajki.

06.08.2020., Mali Losinj - Zalazak sunca iznad Malog Losinja. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Predstavljanje u vodiču

– Kvalitetna suradnja s osam zaštićenih prirodnih područja, među kojima su čak tri od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, formiranje zajedničke ulaznice za destinaciju Lika, provođenje višednevnih programa s ciljem duljeg zadržavanja gostiju, umrežavanje i povezivanje lokalnih proizvođača pod zajednički brend Lika Quality, otvaranje novih tržišta i poticanje na povećanje lokalne proizvodnje te brojni projekti u domeni destinacijskog, kulturnog i održivog turizma samo su dio onoga na čemu Klaster Lika Destination radi od prvog dana, kako bi se stvorili uvjeti za razvoj održivog cjelogodišnjeg turizma u destinaciji Lika. Ova prestižna nagrada dokaz je destinacijskog razvoja u ispravnom smjeru, u skladu s najnovijim svjetskim trendovima. Destinacija Lika posljednjih godina postaje sve prepoznatljivija na turističkom tržištu, a ovaj certifikat samo je još jedan dokaz kako Klaster Lika Destination kvalitetno radi na promociji destinacije i razvoju po principu održivog razvoja – ne kriju oduševljenje u klasteru činjenicom da će sada i Lika, uz Mali Lošinj, biti predstavljena u ovogodišnjem vodiču Good Travel Guide, u kojem će zainteresiranim putnicima ispričati svoju priču o održivosti.

1/15

Srdačni i otvoreni domaćini

Ovo priznanje za Liku poklopilo se i s ovogodišnjim izborom kontinentalne patrole Večernjega lista – nagrade koju ćemo perjanicama hrvatskoga turizma uručiti 12. listopada u Baškoj Vodi. Naime, opčinjeni upravo ljepotama Like, šampionom turizma na kontinentu proglasili smo Otočac, navodeći da nam i nije najjednostavnije nabrojiti sve prirodne ljepote koje ovaj kraj ima. Jer, ljubitelji prirode tu će doći na svoje zato što je ona uistinu netaknuta, poput spomenikom prirode proglašenih vrela rijeke Gacke, po dužini treće ponornice na svijetu. Smisao održivog turizma i jest upravo pametno raspolaganje turističkim resursima, od prirodnih bogatstava do kulturnih vrijednosti, brinući se istodobno o potrebama posjetitelja, sektora, okoliša i destinacije.

30.01.2018., Veliko Rujno - Drago Krapic vlasnik je 50-ak konja koji obitavaju na velebitskim pasnjacima. Nikad nisu zatvoreni i slobodno se krecu na podrucju Velikog Rujna. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ipak, potpuno održiva destinacija ne postoji nigdje u svijetu pa tako ni u nas. Potvrđuje to i ocjenjivački odbor zelenih destinacija u kojem navode da je ovogodišnji izbor više nego prije bio određen kvalitetom, djelotvornošću i prenosivošću priča o dobroj praksi.

Mi smo pak u našem izboru turističkog odredišta šampionom proglasili Otočac i zbog još jedne kvalitete, a to su domaćini – srdačni, otvoreni, puni duha, spremni pomoći...

Komentara 1

BA
Barbasmora
10:02 11.10.2020.

Tripadvisor izabrao slovenski Bled za najlipse jezero na svitu....pa kad mite rade svoje a oni ni neznaju za lipote Bozje, povijesne i slavne Cro Domovine! Dole komunjare!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije