Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv poskupljenja

Gliste, muhe u pizzi... Studenti pokreću peticiju zbog cijena hrane

Peticija za vraćanje starih cijena u  menzama
Foto: Facebook
1/5
Autori: tli/VLM, ae/VLM
04.10.2013.
u 11:11

Studentska hrana poskupjela je 1. listopada, a Ministarstvo sufinancira 71,24 posto, umjesto dosadašnjih 73,65 posto cijene obroka.

Poskupljenje hrane u menzama među studentima uglavnom nije dobro prihvaćeno pa je na Facebooku pokrenuta inicijativa "Peticija za vraćanje starih cijena u menzama" koja broji više od 16.000 lajkova.

Kao dio argumenata studenti navode niz primjera hrane kakva im se poslužuje, od jednoličnog menija do glista u salati. "Vegeterijanski meni možda ipak nije toliko vegeterijanski! Nedavno ponađena muha u pizzi u jednoj pulskoj menzi", komentar je uz fotografiju koju možete vidjeti u fotogaleriji.

Društvene mreže i medije već je obišla i fotografija gliste u zelenoj salati. "Otkrili razlog poskupljenja menzi - dodaju više proteina u meni."

Ipak, ima i onih koji ne vide problem u većoj cijeni. "Po meni, naše menze ionako nisu skupe tako da ne vidim gdje je tolika frka. Uostalom, ovo će bar potaknuti na razmišljanje ekipu koju sam nebrojeno mnogo puta vidio na feru kako uzima nekoliko tanjura, pojede meso, a sve ostalo, priloge, salatu ili ono što im nije po volji, a uzeli su, vraćaju netaknuto zajedno s pladnjem; žešće rasipanje. Ovako će barem dvaput razmisliti što im se doista jede, a ne da se baca ono što bi netko drugi možda i pojeo zato jer je gospoda za 10 kn dobila 3 tanjura od kojih je otišla jedna šnicla. Ako imam 100 kn za izaći petak i subotu, onda imam i kunu i pol da dam više u menzi", napisao je Marin Ć.

Studenti najavljuju prosvjede i bojkot mezi

Studentska hrana poskupjela je 1. listopada, a Ministarstvo sufinancira 71,24 posto, umjesto dosadašnjih 73,65 posto cijene obroka. Ministarstvo je prema ranijem Pravilniku, od 16,70 kuna za cijeli meni plaćalo 12,30 kuna, a student 4,40 kuna. Cijena menija sada iznosi 22,60 kuna.

Obroci koji ne pripadaju u menije, poput pudinga, jogurta i čokoladica, sufinanciraju se s 50 posto. Novost je i da će se iznos dostupan na X-ici poništavati svakog tjedna, umjesto jednom mjesečno.

Nezadovoljni studenti najavljuju prosvjede za 10. listopada, a studenti se pozivaju i na bojkot menzi u periodu od 10. do 20. listopada.

Reakcija studenta

Tjekom dana javio nam se i jedan student u ime FB stranice "Peticija za vraćanje starih cijena u menzama" (https://www.facebook.com/hocemostarecijene). Informirao nas je da je stranica objavila osvrt studenata na trenutnu situaciju i prijedlog plana prosvjeda. On je objavljen na Faceebok-stranici ''Dajte nam kolače''.

U njemu se, između ostalog, ističe sljedeće:

''Većina studenata se slaže da je povećanje cijena u studentskim menzama i kantinama nedopustivo te još jedan veliki udar na ionako nizak studentski standard budući da prehrana prosječno čini oko trećine svih troškova studenata. Ministarstvo je javnu raspravu o ovome neodgovorno i bezobrazno otvorilo usred ljeta, 31. srpnja, a trajala je do 15. rujna. Dakle, javna rasprava je otvorena dok gotovo nijedan fakultet nije radio, a dan prije nego što je ministar Jovanović s cijelom vladom krenuo na godišnji odmor. Ta manipulacija samo pokazuje koliko su mu važni studenti i kako su njegova zaklinjanja u društvo znanja i brigu za studentski standard samo jeftine floskule.

Ministar Jovanović je naveo da je namjera ministarstva smanjivati neizravne potpore studentima putem subvencioniranja cijena pružateljima usluga u korist izravnih potpora, dakle stipendija. Međutim, cijene hrane su se povećale, dok nema nikakvog govora o novim stipendijama. Ali, budući da je ionako manjak stipendija u Hrvatskoj, smatramo da je dokaz nesposobnosti cijelog ministarstva da se eventualne stipendije isplaćuju novcem prikupljenim od strane samih studenata. Isto tako, većina studenata ima problema s troškovima studiranja, a sigurno je da će samo manjina dobiti neke nove stipendije. Dakle, ovo je samo još jedan od loših izgovora ministra Jovanovića kako bi se štedjelo na studentima.

Studentski predstavnici također snose veliki dio odgovornosti jer ili su bili dezinformirani od strane Ministarstva, ili ih nije bilo briga, ili jednostavno nisu shvatili sve posljedice onoga što su dogovorili.

Navodna veća kvaliteta hrane koju je najavio ministar Jovanović je samo PR spin kao što su mogli vidjeti svi koji su ovih dana jeli u menzama.''

Studenti ističu da će se njihov prosvjed odvijati u četiri faze, a pretpostavljaju da bi uz odaziv 40% ili više studenata trebao biti učinkovit.

Kakva su vaša iskustva s hranom u menzama? Podržavate li poskupljenje? Javite nam se na javi@vecernji.net!

>> Skuplja hrana u menzama. 'Možda će prehrana biti kvalitetnija'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije