Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školski muzej

Gledaju zvijezde kroz teleskop Otona Kučere

gimnazija
07.05.2010.
u 15:20

Uz teleskop hrvatskog fizičara i zbirku učila iz 19. stoljeća, u požeškoj Gimnaziji izloženo je i oko 10.000 knjiga, od kojih su neke stare pet stoljeća.

Samim tim što je ovo jedini školski muzej u nekoj odgojnoj ustanovi, neprocjenjiva je vrijednost. Postoji još škola koje imaju vrijedne zbirke, ali ovako bogatih vjerujem da nema. Osim toga ovo je i jedina škola koja je planirala prostor za depoe, odnosno čuvaonice muzejske građe – istaknula je Elizabeta Serdar, viša muzejska savjetnica u Hrvatskome školskom muzeju na jučerašnjem otvaranju Školskog muzeja u požeškoj Gimnaziji.

U prostoru gimnazijskog muzeja, osim vrijednih zbirki učila iz 19. stoljeća za fiziku, biologiju, kemiju i astronomiju čuvaju se i stare knjige, njih oko 10.000 koje su proglašene pokretnim spomenikom kulture. Najstarije su iz 16. stoljeća.

– Posebno je vrijedna zbirka koju je krajem 19. stoljeća nabavio poznati hrvatski fizičar Oton Kučera. Bila je to u ono vrijeme najbolja zbirka u ovom dijelu Habsburške monarhije. Tu je i teleskop kojim je Kučera promatrao zvijezde na priručnoj astronomskoj promatračnici na staroj zgradi gimnazije – kazao je Pavao Bucić, ravnatelj požeške Gimnazije. Otvarajući gimnazijski muzej Branka Manin, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja poručila je profesorima da ne zaborave sačuvati učila iz sadašnjeg vremena za budući postav muzeja ujedno zamolivši lokalnu vlast da pomognu u uređenju depoa i svega potrebnog za muzejski prostor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije