Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOLIDARNOST

Glavni tajnik UN-a predlaže oporezivanje bogatstva stečenog u pandemiji koronavirusa

Antonio Guterres, United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), arrives for a news conference at the United Nations in Geneva, Switzerland December 18, 2015.  REUTERS/Denis Balibouse/File photo
Foto: Reuters
1/2
13.04.2021.
u 10:35

Ponovo je apelirao i da cjepiva protiv covida-19 budu dostupna svim zemljama i da se osigura dodatni novac za potpuno financiranje fonda za raspodjelu cjepiva COVAX-a.

Vlade bi trebale razmisliti o "solidarnom" oporezivanju pojedinaca koji su se obogatili u vrijeme pandemije koronavirusa kako bi se smanjila ekstremna nejednakost, poručio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

"Moramo se pobrinuti da novac bude usmjeren tamo gdje je najpotrebniji. Najnovija izvješća signaliziraju da je bogatstvo najbogatijiih ljudi na svijetu u proteklih godinu dana poskočilo za 5.000 milijardi dolara", rekao je Guterres u ponedjeljak na sastanku UN-a o financiranju razvoja.

"Pozivam vlade da razmotre uvođenje 'solidarnog' ili poreza na bogatstvo onima koji su profitirali tijekom pandemije kako bi se smanjila ekstremna nejednakost," izjavio je Guterres.

Ponovio je da bi skupina 20 bogatih i velikih gospodarstava u nastajanju trebala produljiti moratorij na servisiranje duga na 2022. godinu i proširiti ga kako bi se i zemljama u razvoju i gospodarstvima sa srednjim dohotkom pomoglo u oporavku od pandemije.

"No, ne smijemo stati na olakšavanju otplate duga, moramo hitno ojačati arhitekturu međunarodnog duga kako bismo okončali smrtonosne cikluse dužničkih valova, globalne dužničke krize i izgubljena desetljeća", naglasio je tajnik UN-a.

Ponovo je apelirao i da cjepiva protiv covida-19 budu dostupna svim zemljama i da se osigura dodatni novac za potpuno financiranje fonda za raspodjelu cjepiva COVAX-a.

"Inzistiranje na jednakosti u globalnom odgovoru na pandemiju i oporavku test je multilateralizma, na kojem trenutno ne dobivamo prolaznu ocjenu. Razmotrimo samo cijepljenje - samo 10 zemlja svijeta ima oko 75 posto cjepiva", naglasio je čelnik UN-a.

Cijepljenje je tek jedan od primjera. Napori povezani s cijepljenjem je jedan od primjera. Samo 10 zemalja u svijetu provelo je oko 75 posto globalnih cijepljenja", rekao je.

 

Komentara 13

DU
Deleted user
10:39 13.04.2021.

Ha, ha, ha, ha, ha, ... Vic godine! Već vidim kak striček Bill vraća nofce... Ha, ha, ha ha, ha, ...

Avatar Terra
Terra
10:53 13.04.2021.

A zašto račun ne isporučite najvećim lopovima intelektualnog vlasništva u povijesti, Kini???!

SI
sisavac
12:06 13.04.2021.

un odavno nema smisla, ne radi svoju osnovnu ulogu, ne štiti slabije od agresije jačih! treba to ili raspustiti ili totalno reorganizirati, izmjestiti sjedište, jer ne može amerika imati sjedište takve organizacije, imaju prevelik utjecaj na njih, imaju ih u svojem dvorištu, ucjenjivati ih mogu kolko požele. un treba biti u nekom neutralnom području, a ne da se npr. amer sjeti i ne dozvoli sirijskom predsjedniku da nazoči godišnjem zasjedanju organizacije. ovo sa porezima... pa čija su izmišljotine porezne oaze?! svi ti veliki dobrotvori imaju i najveće porezne olakšice. gates u svoju zakladu uplati 5 mlrd dolara, s osnove npr. dividende, i time si umanji poreznu osnovicu tak oda skoro i ne plati nikakav porez. a 5 mlrd je tu, pri ruci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije