Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadivile ih akcije

Glavne zvijezde Discoveryjeva dokumentarca – piloti kanadera!

kanader
Foto: Andrina Luić/VLM
1/13
19.04.2013.
u 15:31

Američka televizijska kuća odabrala je naše pilote i kanadere za svoj serijal World's Top 5

Što su kanaderi, kako se održavaju, kako se obučavaju piloti koji upravljaju tim grdosijama, u dva dana pokušat će otkriti uredničko-snimateljska ekipa američke TV-kuće Discovery Channel, a glavne zvijezde serijala World's Top 5 bit će hrvatski piloti i zrakoplovna baza u Zemuniku pokraj Zadra.

– Osim tehničkih pojedinosti koje se snimaju u vojarni, željeli smo da se u seriji, koja je na programu Discovery Channela svake subote, promoviraju i ljepote naše zemlje, u ovom slučaju grada Zadra, rekao nam je pukovnik Marinko Karačić, inače zadužen za odnose s medijima, koji je na zadarskoj rivi bio domaćin američkim novinarima. U polusatnoj demonstraciji uzimanja i izbacivanja vode u Zadarskom kanalu sudjelovao je bojnik Davor Turković, 35-godišnji zapovjednik protupožarne eskadrile u Zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, a akciju je s kopna, pred brojnim turistima i TV-kamerama, koordinirao i nadgledao natporučnik Matko Rušev, zapovjednik satnije za održavanje zrakoplova C415 i Air Traktora AT 802, koji je objasnio kako su hrvatski piloti, na osnovi složenih operacija koje obavljaju u požarnoj sezoni, odabrani za sudjelovanje u iznimno popularnoj američkoj emisiji.

– Naše su akcije specifične, pogotovo u usporedbi sa Španjolcima i Francuzima, jer su naši požari uglavnom raspoređeni duž obale i vodena površina vrlo je blizu. Zbog toga imamo velik broj slijetanja, uzimanja i izbacivanja vode na sat leta, zbog čega su naši piloti pod iznimnim opterećenjem. A to se moglo vidjeti i na današnjoj prezentaciji, naglasio je.

Novinarka i producentica emisije Octavia Hartland i snimatelj Matt Jackson rekli su kako je Hrvatska mala zemlja, ali je poznata po vještim pilotima koji kanaderima gase požare. Pokušat će, kaže, doznati što više pojedinosti o tome poslu, ali i upoznati ljepote Hrvatske. Za uspomenu na Zadar i posjet zrakoplovnoj bazi u Zemuniku pukovnik Karačić Octaviji je darovao repliku antičke ogrlice od stakla.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije