Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačko oružje

Glavna zvijezda mimohoda za Dan Bastille bila je nova puška

Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.07.2017.
u 22:00

Američki predsjednik Donald Trump posjetio je Pariz kako bi bio na vojnoj paradi koja je označila i stotinu godina od ulaska SAD u I. svjetski rat

Američki predsjednik Donald Trump posjetio je danas Pariz kao poseban gost francuskog predsjednika Macrona na vojnoj paradi u povodu nacionalnog dana Francuske, Dana Bastille koja je ovaj puta obilježavala i stotu obljetnicu od američkog ulaska u Prvi svjetski rat. Tim povodom, rame uz rame s francuskim trupama, na ulicama Pariza marširale su i američke postrojbe. Sjedeći u počasnoj loži, Trump je promatrao Macrona kako, stojeći u terencu, obavlja smotru postrojenih vojnika prije nego što je mimohod počeo.

Normalizacija odnosa

Američki predsjednik relativno se kratko zadržao u Parizu. Nakon mimohoda, kraće je vrijeme još proveo u razgovoru s francuskim predsjednikom, a potom se zaputio natrag u Washington. Ovaj susret, svojevrsna Trumpova “francuska epizoda”, prošla je ovoga puta bez ikakvih gafova, a predsjednici su bili u pratnji prvih dama. Trump je uspio čak biti i šarmantan pa je Brigitte Macron obasuo komplimentima.

– U tako ste dobroj formi. Tako dobroj fizičkoj formi. Prelijepo – rekao je Trump francuskoj prvoj dami koja ima 64 godine i generacijski je bliža Trumpu nego vlastitom suprugu, od kojega je starija 24 godine. Sve se do odvijalo u vrijeme dok su francuski predsjednik i Melania Trump izmjenjivali kurtoazne poljupce u obraz.

1/19

Ipak, iako su francuski i američki predsjednik očito normalizirali odnose nakon relativno burnog perioda napetosti između Pariza i Washingtona, nakon što su očito usuglasili zajednički politički pravac i nastup Zapada, glavna zvijezda današnjeg mimohoda nisu bila njih dvojica. Glavna zvijezda bila je nova jurišna puška koja se prvi put pojavila na prsima i ramenima francuskih vojnika. Naime, francusko je ministarstvo obrane još prošle godine odlučilo kako je vrijeme da se, nakon četiri desetljeće službe, umirovi njihova jurišna puška FAMAS te da ju se zamjeni njemačkom puškom HK416, koja je u rukama francuskih vojnika danas doživjela svoj debi.

Uzdaju se u Njemačku

Ovo nije samo tehnička već i politička promjena naoružanja koja jasno deklarira jedinstvo Europe i zajedničku budućnost dvije zemlje koje čine okosnicu Europske unije. Još prije dvadesetak godina ovako nešto, da Francuska svoje cjelokupno pješačko naoružanje zamijeni njemačkim proizvodom bilo je potpuno nezamislivo.

Inače, FAMAS je već puna četiri desetljeća, od svog uvođenja u operativnu uporabu krajem 1970-ih vrlo jasan simbol vojne moći i prisutnosti Francuske.

Francuski vojnici nosili su je na svim bojištima na kojima su ratovali, legionari su na prvi pogled bili prepoznatljivi po ovoj karakterističnoj pušci građenoj po bullpulp sustavu, odnosno po položaju spremnika sa streljivom koji se nalazi iza rukohvata same puške.

Francuski su je vojnici obožavali. Iako nije imala čvrste šine za postavljanje cijelog niza ciljnika poput njenih zapadnih konkurenata iako je ispaljivanje protutenskovskih tromblona iz nje bilo prilično komplicirano, bila je pouzdana gotovo poput legendarnog kalašnjikova.

Ipak, njeno vrijeme je sada završeno, bar što se francuske vojske tiče, a novih 400.000 Heckler&koch strojnica zauzeti će njeno mjesto u svim rodovima vojske.

Komentara 15

Avatar Idler 3
Idler 3
23:12 14.07.2017.

"...čvrste šine..."...pismeniji čovjek bi napisal tračnice, a tehnički potkovaniji bi spomenul tračne nosače s poprečnim/uzdužnim utorima....ali ah...bre, bre, breeee....

DU
Deleted user
09:52 15.07.2017.

Znači kupili su si novu tanđaru usput su zafrknuli domaćeg proizvođača oružja i to slave kao uspjeh. Nema što tako se uništava domaća proizvodnja.

DU
Deleted user
17:22 15.07.2017.

Glavna zvijezda mimohoda za Dan Bastille bila je nova puška.....I dobro, dje je puska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije