Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Glavaš završio s iznošenjem obrane

06.11.2008.
u 15:28

Drugog dana iznošenja svoje iscrpne obrane, u ponovljenom suđenju za slučajeve "garaža" i "selotejp", Branimir Glavaš za lažni je iskaz, nakon trećeoptužene Gordane Getoš Magdić, prozvao i krunskog svjedoka Krunoslava Fehira koji je Glavaša označio nalogodavcem zločina nad srpskim civilima 1991.

Iako ga je sudac Željko Horvatović upozorio da bi količina podataka koje iznosi bila primjerenija završnoj riječi Glavaš je ustvrdio da mora upozoriti na "neistine" koje se provlače kroz postupak.

- Ako umrem do završne riječi ostat će ljaga na mom imenu. Može se dogoditi da ja umrem kao što je umro i jedan svjedok - kazao je Glavaš.

Kao i u prvom iznošenju obrane, početkom prosinca prošle godine, Glavaš je Fehira optužio da ga je teretio lažnim iskazom, a sve samo zato što mu Glavaš nije dozvolio da u Osijeku postane šef prometne policije.

Ponovno je lažnima nazvao i navode iz optužnice da je bio zapovjednik obrane Osijeka. Tvrdi da je bio tek zamjenik zapovjednika i da na toj funkciji nije mogao samostalno donositi nikakve vojne odluke.

- Smatram da sam u obrani odradio najveći dio posla, premda nisam bio vojnik - dodao je Glavaš, ističući da za razliku od nekih nije imao vojno obrazovanje ili posebna znanja.

Ustvrdio je da je jedna od dezinformacija vezana uz to razdoblje bila i da je odgovoran za smrt tadašnjeg načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, iako s tim zločinom, tvrdi, nije imao nikakve veze.

Reagirajući na dio optužnice o tzv. Branimirovoj osječkoj bojni Glavaš je kazao da je u ratno vrijeme bilo dosta vojnih postrojbi čije je ime asociralo na neke poznate političare.

U sudnici je pokazao i snimku amblema postrojbe "Stipini sokolovi" iz Orahovice, rekavši da je poznato kako njom nije zapovijedao sadašnji predsjednik Republike, iako je s obzirom na političku funkciju mogao pomoći u naoružavanju ili ustroju.

- Ne smatram da je to bila privatna vojna formacija Stjepana Mesića koji je tada obnašao dužnost predsjednika Predsjedništva SFRJ - dodao je Glavaš.

Svoje tvrdnje Glavaš je pokušao potkrijepiti nizom dokumenata o radu osječkih gradskih tijela i kriznog štaba u vrijeme agresije, no sudac mu je dopustio samo priču o detaljima koji se izravno tiču ovog postupka.

Na početku "novog" iznošenja svoje obrane Glavaš je kazao da u potpunosti ostaje pri ranijoj obrani, ali da želi dopuniti neke detalje nakon što je tužiteljstvo izmijenilo i objedinilo optužnicu u slučajevima "garaža" i "selotejp". U novoj optužnici izbačena je, među ostalim, ranija kvalifikacija da je Glavaš osobno sudjelovao u mučenjima i zlostavljanjima srpskih civila. Također, osim kao nalogodavac zločina, sada se spominje kao odgovorna osoba koja ih nije spriječila.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 12. studenoga.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije