Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Glavak: Procesu uvođenja eura treba pristupiti polako

sunčana glavak
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
04.05.2019.
u 13:13

"Prošle godine prvi puta smo imali suficit, država je više zaradila nego što je potrošila. Vrlo dobro se upravlja financijama i približavamo se mastriškim kriterijima", rekla je Glavak

Kandidatkinja na listi HDZ-a za EU izbore Sunčana Glavak poručila je kako HDZ na izborima računa s pet mandata, osvrnula se i na analize koje pokazuju laganu skeptičnost građana prema uvođenju eura rekavši kako tom procesu treba pristupiti polako te da su tijekom protekle dvije godine neki preduvjeti za uvođenje zajedničke valute, poput racionalnog upravljanja financijama s razine središnje države, već ispunjeni.

"Prošle godine prvi puta smo imali suficit, država je više zaradila nego što je potrošila. Vrlo dobro se upravlja financijama i približavamo se mastriškim kriterijima", rekla je Glavak na HDZ-ovoj konferenciji za novinare na koprivničkoj manifestaciji Dani travnjaka.

Euro će, kazala je, biti uveden kad se zadovolje svi uvjeti, a za trajanja tog procesa nužno je educirati građane, kazati im da neće biti poskupljenja.

HDZ-ova kampanja pozitivna i optimistična

Rekla je i da HDZ na izborima za EU parlament računa na pet mandata.

"Vodimo pozitivnu, optimističnu kampanju. Reakcije građana daju nam razlog za optimizam", istaknula je Glavak.

Kazala je i kako je sjajno to što se poljoprivrednici tog dijela Hrvatske mogu osloniti na najvećeg prehrambenog proizvođača.

"Uložilo se preko tri milijarde bespovratnih sredstava u Koprivničko-križevačku županiju. Ne samo u poljoprivredu, infrastrukturu, jer ne smijemo zaboraviti niti program Zaželi kroz koji je 200-ak žena dobilo priliku da pomognu starijim osobama", kazala je Glavak.

Naglasila je i da se proteklih 20 godina u županijsko zdravstvo nije ulagalo koliko se ulaže danas, a to je otprilike 100 milijuna kuna.

"Trenutno se u Hrvatskoj s preko 80 posto bespovratnih sredstava financiraju javni projekti. To je nešto što ne bismo mogli sami učiniti i tu je prednost ulaska u Europsku uniju", kazala je Glavak.  HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu zalagat će se, kaže, da se u narednom razdoblju ne smanjuju sredstva kohezijskog fonda, jer ona su nam nužna za razvoj.

Kandidat HDZ-a Stjepan Adanić složio se kako su benefiti ulaska Hrvatske u Europsku uniju veliki, što dokazuje preko 14 milijardi kuna koja su uložena u Hrvatsku.

"Zadatak svih nas koji ćemo ući u Europski parlament, jest  omogućiti povećanje sredstava koja će se naći u novoj financijskoj omotnici za razdoblje od 2021. do 2027.", zaključio je Adanić.

VIDEO: HDZ predstavio listu za EU izbore

Ključne riječi

Komentara 5

RI
ribar110
15:43 04.05.2019.

A tko ste vi gospođo Glavak?Vidim Vas kako virite iza svačijeg ramena i klimate glavom na ono što ti isti govore.Vi nemate blage veze sa ekonomijom,tu ste gdje jeste jer ste bili dobra i poslušna.

MI
midea
17:05 04.05.2019.

imali smo suficit ?? matematika im je svijetska , država ne plati dugovanja i onda ima suficit !

SO
Somelier
15:29 04.05.2019.

Kada pomislim da Slovačka, Kosovo i Crna Gora imaju Euro onda mislim da gospođa Glavak ne zna o čemu govori. Jedini razlog zašto još nemamo euro je pljačka turista. Početkom sezone uvijek jača Kuna tako da umjetno jačamo BDP a ustvari na kursnim razlikama varamo turiste i ostale goste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije