Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnica u EP

Glavak izabrana u Posebni odbor za vanjsko uplitanje u demokratske procese u EU

Sunčana Glavak
10.07.2020.
u 15:37

Novi Posebni odbor Europskog parlamenta osnovan je zbog sve češćih slučajeva vanjskog uplitanja u demokratske procese i institucije u državama članicama Europske unije.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) izabrana je za članicu Posebnog odbora za vanjsko uplitanje u demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje.

„Pojava lažnih vijesti i dezinformacija, manipuliranje publikom i navođenje na pogrešne zaključke o osobama, događajima ili pojavama o kojima se lažno izvještava i piše sve su učestaliji. Svjedoci smo i da se dezinformacije često koriste kako bi se polarizirale strane unutar širokih rasprava, posebice u politici. Lažne vijesti, teorije zavjere, falsifikati, click-baitovi, spinovi i manipulacije unose sumnje u društvo i stvaraju stanje društvenog sukoba te ga polako 'podgrijavaju'. Vjerujem da ćemo radom u novom Posebnom odboru doprinijeti naporima za stvaranje društva u kojem se dezinformacije brzo prepoznaju i učinkovito uklanjaju iz javnog prostora“, istaknula je zastupnica Glavak.

Vanjsko uplitanje u demokratske procese i institucije predstavlja sustavan obrazac koji se ponavlja posljednjih godina. Treće države koriste vanjsko uplitanje u funkcioniranje demokracije u kombinaciji s gospodarskim i vojnim pritiskom kako bi se naštetilo europskom jedinstvu.

Odbor će provoditi temeljitu analizu istraga koja pokazuje da su prekršena ili zaobiđena ključna izborna pravila, posebno odredbe o transparentnosti financiranja kampanja, a bavit će se i optužbama za korištenje nezakonitih ili sumnjivih sredstava donatora iz trećih zemalja u političke svrhe.

Komentara 3

SA
sani1
17:00 10.07.2020.

E, stvarno nevjrtovatan uspjeh za jednu džabalebarovicu

BA
baka3440
16:32 10.07.2020.

Pogled. Ono pokvareni. 🥶

DU
Deleted user
15:55 10.07.2020.

koji odbor...odbor za propuh...jedinstvo eu..je kao i kule babilonske ..pa gdje je uk..itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije