Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVREMENE SANKCIJE

Ministar Malenica o Čaleti: ‘Pravosudni policajaci udaljeni su iz službe, utvrđuju se okolnosti'

Split: Potraga za odbjeglim ubojicom Branimirom Ćaletom
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.09.2020.
u 11:44

Kazala je i kako je Gundulićeva ulica, u kojoj je Čaleta pobjegao, blizu policijske postaje te su policajci na trećem katu postaje vidjeli u kojem smjeru je bjegunac krenuo.

Splitska policija aktivirala je jučer sve snage kako bi uhvatila bjegunca Branimira Čaletu. On je uhvaćen oko 20.30 sati nakon što je pobjegao pravosudnim policajcima prilikom transporta oko 12.10 sati.

– Oko 20.30 smo ga pronašli, potraga je bila široka, ciljana i provjeravane su sve informacije. Izašli smo s njegovim opisom te identitetom, a građane smo zamolili da nam jave ako ga vide, a oni su nam puno pomogli – rekla je za N1 televiziju Antonela Lolić, glasnogovornica PU dalmatinske.

Ona je zahvalila građanima koji su dojavljivali informacije. 

Split: Potraga za odbjeglim ubojicom Branimirom Ćaletom
1/7

Na pitanje je li Čaleta možda imao pomagača, rekla je kako prema njihovoj istrazi do sada nisu ustanovili da mu je netko pomogao u bijegu. Kazala je i kako je Gundulićeva ulica, u kojoj je Čaleta pobjegao, blizu policijske postaje te su policajci na trećem katu postaje vidjeli u kom smjeru je bjegunac krenuo.

"Policijski službenici koji su bili na trećem katu postaje vidjeli su u kojem smjeru ide, a i pravosudni policajci vidjeli su kuda ide. Imali smo početne informacije. Potraga se nije fokusirala na jedno mjesto, bili smo detaljni, usmjereni, ciljano smo provodili određene radnje", kazala je Antonela Lolić.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak da je protiv dvojice pravosudnih policajaca, kojima je jučer prijepodne pobjegao zatvorenik, pokrenut stegovni postupak te su privremeno udaljeni iz službe dok se postupak ne okonča.

Malenica je pritom zahvalio Ministarstvu unutarnjih poslova i svima koji su bili uključeni u hvatanje odbjeglog zatvorenika Branimira Čalete, optuženog za ubojstvo trudne djevojke iz Ukrajine.

"Što se tiče konkretne situacije, utvrđuju se sve okolnosti slučaja. Protiv dvojice djelatnika koji su iskusni, odnosno već su dugo u službi, pokrenut je stegovni postupak. Oni su privremeno udaljeni iz službe dok se taj stegovni postupak ne završi", rekao je Malenica novinarima uoči sjednice Vlade.

Čitava procedura je, kaže, uređena prema propisima – Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, Pravilnikom o načinu obavljanja poslova osiguranja u kaznionicama i zatvorima te Pravilnikom o primjeni sredstava prisile.

"Za svakog zatvorenika, kada se radi posao sprovođenja, provodi se sigurnosna procjena, izdaje se nalog. Sad ćemo u postupku utvrditi što se konkretno dogodilo", rekao je ministar.

Dodao je da su pravosudni policajci postupali na temelju naloga. "Što se tu dogodilo, vjerojatno ih je iznenadio, no utvrđuju se sve okolnosti slučaja i djelatnici su udaljeni iz službe dok se to ne utvrdi", istaknuo je Malenica.

Nije znao odgovoriti hoće li na današnjoj sjednici Vlade biti novih razrješenja kad su u pitanju kadrovska pitanja, dodavši da će o tome razgovarati na zatvorenom dijelu sjednice.

Upraviteljica splitskog zatvora Ana Svalina izjavila je u četvrtak da su pravosudni policajci, kojima je dan ranije nakon suđenja pobjegao s lisicama na rukama istražni zatvorenik, udaljeni iz službe te je protiv njih pokrenut postupak kojim se utvrđuju eventualni propusti.

Svalina je rekla da se eventualni propusti utvrđuju, ali i da su njihovi pucnjevi bili jedan od pokušaja zaustavljanja zatvorenika, 36-godišnjeg Branimira Čalete, osumnjičenog za ubojstvo trudne djevojke, koji je uhićen sinoć u 20,30 sati, nakon što je oko osam sati bio u bijegu.

"Pucanj u zrak je metak upozorenja, upotrebljava se da bi se zatvorenika upozorilo na radnju koju je napravio, u ovom slučaju to je bio bijeg prilikom sprovođenja te su ispaljena dva metka", objasnila je Svalina, po čijim su riječima pravosudni policajci gotovo sustigli bjegunca.

"Službenici su za bjeguncem trčali točno onoliko metara i vremena koliko smiju trčati jer u trenutku kada je zatvorenik izašao iz njihovog vidnog polja odmah su bez odgode obavijestili službenike MUP- a i svoje nadređene", objasnila je Svalina.

Novinarima je odgovorila da su policajci dobre fizičke spreme te da se radi o dugogodišnjim službenicima koji po zvanju imaju status starijeg pravosudnog policajca. U trenutku bijega zatvorenik je bio vezan sprijeda i to sukladno procjeni, a lisice je u jednom trenutku bijega odbacio.

"Uobičajen način vezanja naših zatvorenika kada idu na sprovođenje su lisice i ruke naprijed. Važno je reći kako je istražni zatvorenik uhićen, kako izvan zatvora nije počinio ništa loše, da je vraćen u zatvor urednog zdravlja i statusa te nastavlja izvršavati svoju mjeru istražnog zatvora", rekla je Svalina, dodavši da se u tom slučaju ne radi o kaznenom djelu pa nemaju nikakve mogućnosti sankcioniranja.

Branimir Čaleta pobjegao je pravosudnim policajcima u srijedu nakon podneva dok su ga policajci nakon suđenja na Županijskom sudu pokušali ukrcati u kombi kako bi ga vratili u istražni zatvor na Bilicama.

Iako je imao lisice na rukama odgurnuo je jednog pravosudnog djelatnika i pobjegao preko parkirališta koje dijeli zgradu policijske uprave i Županijskog suda. Za njim je tragalo stotinjak policajaca i svi raspoloživi psi, te je nakon nešto više od osam sati pronađen u Ulici Put Supavla nedaleko Brodosplita.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar essek22
essek22
11:58 03.09.2020.

Mislim da bi bio red da se ova dvojica trajno udalje iz službe. Znam da će u tom slučaju oni tužiti državu jer im u opisu radnog mjesta ne stoji da trče za bjeguncem ali jednom treba reći dosta javašluku!

Avatar Cornelius
Cornelius
14:36 03.09.2020.

Mnogo sposobni ti naši policajci... al ak neko zapjeva bečarac o košuljici plavoj ni pet sekundi im ne treba da ga ulove. Posebna je to škola.

KA
kaptol
12:35 03.09.2020.

Odmah sam komentirao daje bilo namjesteno ali bez uspjeha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije