Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORAL I NEMORAL

Glasilo iranske vlade proglasilo prvu damu Francuske kurvom

uvredljivi članak
AFP
30.08.2010.
u 18:15

Ta javna uvreda objavljena je u niskotiražnom, ali utjecajnom dnevniku Kayhan, a povod za takvo vrijeđanje bez premca u međunarodnim odnosima podrška je Carle Bruni-Sarkozy Iranki osuđenoj na smrt kamenovanjem.

Nakon što se Carla Bruni pridružila inicijativi francuskih intelektualaca koju je pokrenuo filozof Bernard Henry-Levi i napisala otvoreno pismo podrške Sakineh Mohammadi Ashtiani, Iranki osuđenoj na smrt kamenovanjem, uslijedio je neviđen i, moglo bi se reći, neumjeren napad iranskih medija na prvu damu Francuske, zemlje u kojoj je 1979. imam Homeini proveo zadnje mjesece izgnanstva prije Islamske revolucije, svrgavanja šaha i dolaska na vlast u Iranu.

- Zašto proliti tvoju krv i lišiti tvoju djecu majke? Zato što si živjela, zato što si voljela, zato što si žena, zato što si Iranka? Sve u meni odbija to prihvatiti – napisala je Carla Bruni-Sarkozy u svom pismu podrške nesretnoj Iranki i dodala:

- U dubini svoje ćelije, znaj da će moj suprug uporno podržavati tvoj slučaj i da te Francuska neće napustiti. Tvoji suci moraju znati, Sakineh, da je tvoje ime postalo simbol širom svijeta... Oni nikad neće moći svoje ruke oprati od takvog zločina.

Na to je dnevni list Kayhan ("Univerzum"), koji je i pored niske naklade iznimno utjecajan, jer predstavlja glasilo iranske vlasti, a urednika imenuje ajatolah Hamnei, reagirao člankom pod naslovom "I francuske prostitutke pridružile se plaču zbog ljudskih prava" u kojem je pisalo:

- Nedavno su Carla Bruni, ozloglašena supruga Nicolasa Sarkozyja, i Isabele Adjani, moralno korumpirana francuska glumica, izrazile podršku S. M. (Sakineh Mohammadi). Bruni, pjevačica i izopačena glumica koja je uspjela razoriti obitelj Sarkozy i udati se za francuskog predsjednika i za koju se govori da je u vezi s jednim pjevačem, rekla je u obranu S. M. da je presuda nepoštena. Time sigurno želi prikriti vlastite izvanbračne veze.

Neumjerenom Kayhanu, u kojem se riječi ne biraju pa su ga tužili i oporba i vlast, od nobelovke Shirin Ebadi do Ahmadinedžadova dopredsjednika Esfandiara Rahima Mashaieja pridružili su se i iranska televizija i internetska stranica www.inn.ir, gdje je rečeno da je Bruni "bivša plesačica i manekenka" i da "njezina prošlost jasno pokazuje zašto ta nemoralna žena podržava Iranku koja je osuđena zbog preljuba i sudioništva u suprugovu ubojstvu".

U obranu francuske prve dame u Iranu je ustao Asriran, konzervativna internetska stranica, napomenuvši:

- Neophodno je da iranski mediji, koji tvrde da drže do islamske i iranske kulture, budu uljudni u svojim komentarima čak i protiv neprijatelja. Komentari Kayhana o Carli Bruni nisu gledišta iranske vlasti niti naroda.

Ključne riječi

Komentara 29

CH
chemica
19:44 30.08.2010.

Osuđena na smrt kamenovanjem? Baš me zanima što će ti bolesnici s atomskom bombom. Sigurno im treba za \"istraživanje nuklearne energije\".

DU
Deleted user
19:44 30.08.2010.

a šta je je netreba bježat od istine jer uvjek iziđe na vidjelo

OR
orisis
10:11 02.09.2010.

I love it,ha h ha ha ha....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije