Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijerov položaj uzdrman

Glasanje o povjerenju Johnsonu moguće tek idući tjedan, odbor odlučio izabrati novo vodstvo

British Prime Minister Boris Johnson attends a news conference during the Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) at Lemigo Hotel, in Kigali
Foto: POOL/REUTERS
1/3
06.07.2022.
u 20:46

Prethodno je britanski premijer u srijedu poručio da neće dati ostavku te da su izbori trenutno zadnje što treba Velikoj Britaniji

Glasanje o povjerenju britanskom premijeru Borisu Johnsonu može se održati najranije idući tjedan jer je odbor iz njegove stranke odlučio izabrati novo vodstvo prije promjene pravila koja to glasanje omogućuju. 

Odbor 1922, parlamentarna grupacija Konzervativne stranke koja nadgleda glasanje o povjerenju njezinog čelnika, u ponedjeljak će glasati o svom novom vodstvu koje će potom odlučiti o promjeni pravila. 

Prema trenutnim pravilima glasanje o povjerenju može se održati tek iduće godine, jer se prošlo takvo glasanje održalo 6. lipnja. 

Johnson je preživio glasanje u lipnju, no 41 posto konzervativnih zastupnika tada se odlučilo za njegov odlazak. 

Konzervativni zastupnik Alec Shelbrooke rekao je da će se nominacije za novi odbor otvoriti u srijedu i zatvoriti u ponedjeljak. Potom će se u poslijepodnevnim satima toga dana izabrati novo vodstvo. I dalje postoji mogućnost da Johnson odstupi prije idućeg tjedna ako još članova njegove vlade dade ostavku. 

Prethodno je britanski premijer u srijedu poručio da neće dati ostavku te da su izbori trenutno zadnje što treba Velikoj Britaniji. 

"Neću odstupiti, a zadnje što ova zemlja treba su, iskreno, novi izbori“, odgovorio je konzervativni čelnik parlamentarnom odboru na pitanje o mogućnosti novih izbora umjesto ostavke ako izgubi glasovanje o povjerenju. 

Mediji su tijekom poslijepodneva najavljivali kako bi skupina vladinih ministara trebala pozvati Johnsona na ostavku, uključujući tu i tek imenovanog ministra Nadhima Zahawija

No Odbor 1922 u srijedu je odlučio izabrati novo vodstvo prije donošenja odluke o promjeni pravila o izglasavanju nepovjerenja, što je odgodilo mogućnost stranačkog glasanja o povjerenju. 

Johnsonov položaj uzdrman je nizom ostavki kolega i ministara koji smatraju da on nije dobar premijer. Nakon što je ostavke dalo više od 20 dužnosnika, dio zastupnika, pred kojima je odgovarao u srijedu,  smatra da Johnson ne može popuniti ta mjesta u vrijeme kad se vladu poziva da reagira na rast troškova života i podrži gospodarstvo čiji rast usporava te mu prijeti recesija. Na ostavku ga pozivaju i stranački kolege. 

Ključne riječi

Komentara 4

XA
xaron
05:56 07.07.2022.

Neda vlast iz ruku i to ti je ko neka demokracija .Gori je i od ovih naših političara. Dno dna.

PM
Pionir_Mali
21:41 06.07.2022.

Nizozemski farmeri nastavljaju sa masovnim prosvjedima diljem zemlje. Blokirali su granicu prema Njemačkoj i ceste po cijeloj zemlji.

KM
karba-minaton
21:43 06.07.2022.

Gotovo jegotovo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije