Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog izmjena zakona

GLAS predlaže uvođenje obveznog očinskog dopusta od 10 dana

Anka Mrak-Taritaš i Diana Topčić-Rosenberg o izmjenama Zakona o roditeljskim i rodiljnim potporama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
09.05.2019.
u 12:43

- Djeca zaslužuju da u njihovom odgoju od najranijeg razdoblja ravnopravno sudjeluju i majka i otac. Djeca zaslužuju ravnopravno roditeljstvo i veću ulogu očeva u njihovom odgoju i odrastanju – kazala je Mrak-Taritaš

Stranka GLAS uputila je u saborsku proceduru svoj prijedlog izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se omogućuje ravnopravno roditeljstvo i ravnopravno sudjelovanje žena na tržištu rada te izjednačava posvojitelje s ostalim roditeljima.

Potpredsjednica stranke GLAS Diana Topčić-Rosenberg pojasnila je da predlažu izmjenu zakona kojima će izjednačiti položaj žena uvođenjem obveznog očinskog dopusta u trajanju od 10 dana unutar prvih 70 dana od rođenja djeteta, zatim ispravlja diskriminaciju djece starije od 8 godina koja nemaju pravo na prisutnost roditelja nakon posvojenja u istoj mjeri kao i djeca mlađa od 8 godina, te uvodi i pravo na jednokratnu naknadu za svako posvojeno dijete.

Pogledajte video:

 

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš podsjetila je da je u travnju ove godine Europski parlament usvojio Direktivu o ravnopravnom roditeljstvu.

- Djeca zaslužuju da u njihovom odgoju od najranijeg razdoblja ravnopravno sudjeluju i majka i otac. Djeca zaslužuju ravnopravno roditeljstvo i veću ulogu očeva u njihovom odgoju i odrastanju – kazala je.

Diana Topčić-Rosenberg iznijela je podatak da u Hrvatskoj samo 2 posto očeva koristi rodiljni i roditeljski dopust, dok u isto vrijeme gotovo 30 posto žena odustaje od stručnog usavršavanja i isto toliko od poslovnog putovanja zbog kućanskih poslova. Preko 20% žena odustaje od napredovanja na poslu zbog roditeljstva. Dala je primjer Švedske u kojoj je prije desetak godina započeto s provedbom ekonomske obiteljske politike koja je uključivala i ravnopravno sudjelovanje oba roditelja u roditeljstvu.

 

- Tijekom priprema provedeno je istraživanje među švedskom djecom kojoj je postavljeno pitanje s kim razgovaraju kada imaju problema. Djeca su odgovarala s majkom, a nakon toga s tetom, prijateljicom, pa onda ni s kim. Očeve u svojim odgovorima nisu ni spominjala. Nakon toga su proveli kampanju za promociju zakona kojim su uveli obvezni očinski dopust s pitanjem: Želite li biti važniji djetetu od nikoga? – pojasnila je Topčić-Rosenberg.

Komentara 2

RP
rpzagreb
13:29 09.05.2019.

Što treba obavezno napraviti je ukinuti financiranje svih političkih stranaka. Neka žive od svojih članova a ne na teret svih građana.

MA
mare100
15:55 09.05.2019.

Ma daj najte nas zezati.Bez obaveznog rodiljnih dopusta od 10 dana djeca će biti zakinuti.Mislim da ima puno važniji stvari koje bi trebali tim ocevima da obezbjedite.Najvaznije da taj otac ima sigurnu i dostojnu plaću kojom može da obezbjedi mirnoo i bezbrižno djetinjstvo.Onda uz pravi odgoj djeca imaju dugoročno puno više od svojih očeva na obostranu korist.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije