Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izjave o srbima

Gjenero: Kerumu treba skinuti imunitet i DORH ga mora goniti

'17.09.2012., Split - Gradonacelnik  Zeljko Kerum u drustvu sina Frane s buketima cvijeca dosao po djevojku Fani i novorodjenog sina pred rodiliste KBC Firule.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
1/4
17.09.2012.
u 11:23

Pupovac: Gledanje na Srbe kao nekad na Židove poticanje je nacionalne diskriminacije

Tvrdnje splitskoga gradonačelnika i saborskog zastupnika Željka Keruma da su banke i mediji “pod utjecajem srpske i jugoslavenske opcije”, koje je izrekao u emisiji Nedjeljom u 2, naišle su na oštre kritike svih političkih opcija. U obranu mu je stala jedino sestra Nevenka Bečić.

Zastupnikov plašt

Ostali su – na sretni Kerumov dan kada je otišao u splitsko rodilište po nevjenčanu suprugu Fani Horvat i sina – riječi prepoznali kao suprotstavljanje Ustavu i hrvatskim zakonima.

– Na prostoru srednje i južne Europe postoji duga povijest i tragično iskustvo antisemitskih izjava, pa se Židove tretiralo kao bogataše koji na sve imaju utjecaja. Ako se sada na Srbe počne gledati kao na Židove, time se nastoji poticati nacionalnu diskriminaciju – poručio je Milorad Pupovac, zastupnik srpske manjine u Saboru, na sjednici Odbora za Ustav. Zamolio je Sabor i Odbor za Ustav da počnu voditi računa o takvim izjavama, osobito kad ih izriče netko iz redova vlasti. Pupovčevi stavovi dobili su potporu potpredsjednika Sabora Josipa Leke.

– Osuđujem bilo kakve izjave, pa makar one bile i pod plaštem zastupničkog imuniteta, koje diskriminiraju nekoga, posebno po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi – kazao je Leko. I HDZ-ova zastupnica Jadranka Kosor Kerumove riječi vidi u neskladu s Ustavom i zakonima te smatra da će se to odraziti na njegovu političku karijeru. Jedino ga je branila sestra N. Bečić koja tvrdi da njegove riječi nisu dobro shvaćene te da je Pupovac pogrešno shvatio poruku koju je uputio njezin brat.

– Očito je riječ o tome, jer Željko ima prijatelje, a među njima su većinom Srbi, pa njegova konstatacija ne stoji – objasnila je N. Bečić.

Logika nacizma

Politički analitičar Davor Gjenero poručuje da Kerum ima logiku nacizma te da je netolerantan prema manjinama – od političke oporbe do gay manjina. Smatra da je Kerumov istup za DORH.

– Prvo treba utvrdit je li čovjek uračunljiv. Ako jest, treba tražiti ukidanje imuniteta i DORH ga mora goniti. Njegov ispad je ponovljen i skandalozno je da se njime kontaminira javnost preko javne televizije i ostalih medija koji mu daju prostor – kazao je Gjenero.

Komentara 423

DU
Deleted user
11:45 17.09.2012.

Ne to je demokracija !!!!! Reka je sta misli a i jos uz to i istinu.

SP
spartak
11:45 17.09.2012.

Ovome bi bilo bolje da šuti. Sjećamo se što je govorio 1991.

OB
-obrisani-
11:44 17.09.2012.

nije diskriminacija ,to je preventiva, covijek je samo zeleo da iznese svoje demokratsko misljenbje..niceg diskriminatorskog tu nema..niti moze biti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije