Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje

Ginekolozi su od uhićenja prijavljeni na minimalac

'20.10.2010. Zupanijski sud, Varazdin - U uskokovoj akciji Ordinacija uhiceno je petero djelatnika odjela za ginekologiju u Varazdinu. Na Istrazni sud privedeni su doktori Oskar Kirchbaum, Davor Fara
'Marko Jurinec/PIXSELL'
04.11.2010.
u 16:15

Osumnjičenici će osim jednog biti privedeni na suđenje iz varaždinskog zatvora, u kojem su od uhićenja

Na varaždinskom Općinskom sudu počinje sutra suđenje sedmorici ginekologa uhićenih u listopadu u policijskoj akciji Ordinacija. Ginekolozi Davor Fara, Oskar Kirchbaum, Zoran Pitner, Pavao Perković, Neven Hečimović i Cvjetko Čandrlić nalaze se u pritvoru, iz kojeg će i biti privedeni na prvu raspravu, a Aleksandar Jukić, koji je tijekom saslušanja kod istražnog suca varaždinskog Županijskog suda priznao počinjenje kaznenih djela, branit će se sa slobode.

Varaždinske ginekologe Davora Faru, Oskara Kirchbauma, Aleksandra Jukića i Zorana Pitnera sumnjiči se da su od jeseni 2007. do rujna ove godine kao ginekolozi Opće bolnice Varaždin prekidali neželjene uredne trudnoće ženama, na njihovo traženje, izravno ili uz posredovanje novomarofskog ginekologa Pavla Perkovića, privatnog ginekologa iz Koprivnice Nevena Hečimovića te privatnog ginekologa iz Bjelovara Cvjetka Čandrlića. Za to su tražili i primali od pacijentica od 1000 do 2500 kuna.

Novac su zadržavali za sebe, a u uputnice koje su izdavali upisivali su lažne dijagnoze. Pobačaje koje su obavljali nisu evidentirali u službenoj bolničkoj dokumentaciji. Tako su zaradili 56.630 kuna, a bolnicu oštetili za 52.000 kuna. Sumnjiči ih se da su počinili čak 101 kazneno djelo, uključujući i protupravni prekid trudnoće.

Ginekolog Zoran Pitner, koji je bio i voditelj Odjela za ginekolgiju i porodništvo, tereti se i da je od pacijentica koje su htjele da bude prisutan na njihovu porođaju, tražio po 500 eura.

Budući da je riječ o pritvorskom spisu, ginekolozima će se suditi u skraćenom postupku, u kojem je izostavljena klasična istraga. U radnoj evidenciji trojice zaposlenika varaždinske bolnice, Fare, Jukića i Pitnera, piše da se nalaze u zatvoru, a Kichbaum je nekoliko dana prije uhićenja umirovljen.

– Ti ginekolozi prijavljeni su na minimalnu plaću, na što im se uplaćuju i doprinosi, no ne primaju plaću. Ako budu osuđeni i ako im se dokaže da su, zlorabeći svoj položaj, činili kazneno djelo, dobit će otkaz. No, za sada su oni osumnjičeni, još nisu osuđeni - rekao je dr. Dubravko Tršinski, ravnatelj varaždinske bolnice.

Uhićenje varaždinskih ginekologa šokiralo je građane u cijeloj Varaždinskoj županiji, pa i na ostalim područjima, a mnoge trudne pacijentice boje se da nema dovoljno ginekologa u varaždinskoj bolnici, iako ih u varaždinskom rodilištu uvjeravaju da se ne bi trebale bojati.

Neke pacijentice su čak slale i pisma potpore uhićenicima. Budući da je interes javnosti za suđenje ginekolozima nadasve velik, rasprava, koja će započeti u 9 sati, organizirat će se u Velikoj raspravnoj dvorani.

Ključne riječi

Komentara 5

PA
pantera
15:53 08.11.2011.

jel zna tko kada je izricanje presude

DO
doktorica
08:31 04.11.2010.

Imamo na\"tone\"ginekologa na burzi koji jedva čekaju da dođu u Varaždin?!

BR
broj4
15:46 04.11.2010.

hm, svi se cude?!?! pa svi znaju da vec poprilican broj godina Pitner uzima 500 eura za prisustvo na porodu ( bez obzira da li je ili nije u smjeni u bolnici). sad uzmite broj poroda tjedno oko 5-10, papa oko 40 radnih tjedana pa 7-10 god i to vam je minimalno 700 000 eura. SEDAMSTO TISUĆA EURIĆA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KOLIKO JE POREZA PLATIIO? NULA A ni u njegovoj privatnoj ordinaciji nije bas jeftino a bome ni racuni se bas nesto ne izdaju..... na sve to trebala bi i porezna krivicnu lupiti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije