Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Germania i Boranka pozivaju na odgovorno ponašanje u prirodi!

Germania Sport
17.06.2021.
u 12:59

Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator Boranke: „Zajedno sa Germanijom želimo vratiti zelene šume na crna zgarišta.“

Jesen je za sadnju, a ljeto za pozivanje na dodatni oprez i odgovorno ponašanje građana u prirodi!

Velike površine šuma u Dalmaciji stradale su u vatrenim stihijama, a opasnost kojih ponovno opako vreba u ovo toplo doba godine. Stoga Vas Savez izviđača i Boranka pozivaju da i ovoga ljeta čuvate šume i odgovorno se ponašate tijekom boravka u prirodi.  

Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je 2018. godine najveće volontersko pošumljavanje i obnovu opožarenih područja Dalmacije, kampanju simbolično nazvanu Boranka, koju je podržala i Germania, donacijom od 50.000 kuna za sadnju više od 5.000 stabala. Odabir vrsti koje se sade i lokacija sadnje provodi se  u suradnji sa stručnjacima iz Hrvatskih šuma. U sadnji se koriste isključivo autohtone bjelogorične i crnogorične vrste. 

„Boranka, najveća volonterska kampanja pošumljavanja požarišta Dalmacije, nastavlja se i ove jeseni, četvrtu godinu zaredom.  Više od 7000 volontera uz pomoć 50-ak partnera i sponzora, posadilo je u protekle godine više od 85,000 stabala na opožarenim područjima u okolici Splita, Solina, Zadra i Makarske. Izuzetno nam je drago što nam se od ove godine u akcijama pošumljavanja pridružila i Germania kao jedan od najvećih sponzora, uz pomoć kojih ćemo zasaditi 5000 autohtonih stabala bjelogorice i crnogorice i zajedno vratiti zelene šume na crna zgarišta. „ – rekao je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka, pri edukativnom susretu sa menadžericom korporativnog poslovanja Germanie, Kristinom Džigurski. 

No, ova sjajna interaktivna kampanja pokrenuta je osim sa ciljem pošumljavanja i sa ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara. Edukativne aktivnosti odvijaju se u školama i vrtićima, kao i na drugim javnim prostorima, a  provode ih stručnjaci iz redova izviđača, vatrogasaca, HGSS-a i Hrvatskih šuma.

U sklopu kampanje, od izgorenih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji, izrađene su bojice – tzv. Boralice. To su pastelne bojice izrađene od pepela borova stradalih u požarima. Građani se u akcije pošumljavanja, osim volontiranjem, mogu uključiti na jedinstven način – korištenjem Boralica, mogu sami nacrtati svoje drvce, dati mu ime i putem posebne web aplikacije ga „posaditi“ u virtualnu šumu. 

Za svako nacrtano drvce „posađeno“ na boranka.hr stranici, volonteri Boranke zasadit će pravu sadnicu na požarištu. Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živih sadnica u prirodi. Simbolički, iz spaljenog drveta nastaje novi život – iz crno bijelog požarišta rađa se šuma puna boja.

Komentara 2

ST
Stipan
06:56 18.06.2021.

Germania. Čudno ime i onda i sad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije