Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
knjiga o Benediktu

Georg Ratzinger: Moj brat papa loš je kuhar, ali zna oprati suđe

'Picture taken in 29 June 1951 shows Josef Ratzinger (R) and his brother Georg in Freising, Bavaria, during their ordination. Germany\'s Cardinal Joseph Ratzinger was elected the 265th pope of the Rom
Foto: 'HO'
1/3
04.04.2012.
u 12:00

– Jednom mi je majka kazala da je bio među trojicom najboljih učenika u školi. Nije bio najbolji jer je imao slabije ocjene iz gimnastike i crtanja – kazuje Georg i otkriva da je sadašnji papa kao dijete volio plišane medvjediće

Georg Ratzinger (88), stariji brat Benedikta XVI. i svećenik koji živi u Regensburgu, zajedno s povjesničarom kršćanstva Michaelom Hesemannom napisao je knjigu "Moj brat papa", koju će izdati nakladnička kuća Piemme. U njoj Georg otkriva detalje iz života sadašnjeg pape i svoga brata.

"Papa je loš kuhar, ali zna prati suđe. Žalosti se zbog napada medija, ali na njih ne reagira", piše Georg, koji često dolazi u Rim u posjet bratu. A doći će i na proslavu 85. rođendana Josepha Ratzingera 16. travnja i biti s njim na koncertu koji će se održati u papinu čast 19. travnja. Georg kaže kako je bio skamenjen kad je, poslije objave da je izabran novi papa (Habemus Papam), čuo ime Ratzinger jer je bio jako zabrinut za brata zbog velike odgovornosti koja mu se time stavlja na leđa. Poslije mu je Joseph ispričao kako je i za njega izbor na konklavi bio "kao grom iz vedra neba", sve se odvilo nevjerojatno brzo i zasigurno je to bilo djelo Duha Svetoga. Kako to da je Joseph Ratzinger izabrao ime Benedikt? I o tome piše Georg – otkriva da su njih dvojica jednom davno razgovarala o imenima i da se Josephu ime Benedikt svidjelo zato što lijepo zvuči, ali i zbog njegova značenja (znači blagoslovljen od Boga te dijeli blagoslov). Osim toga, riječ je o svecu iz Norcie koji je osnovao crkveni red, a prethodnici sadašnjeg pape s tim imenom bili su znakoviti: Benedikt XIV. bio je veliki intelektualac, a Benedikt XV. papa mira.

Nije se mijenjao

Joseph je bio dobar učenik. "Jednom mi je majka kazala da je bio među trojicom najboljih učenika u školi. Nije bio najbolji jer je imao slabije ocjene iz gimnastike i crtanja, ali u ostalim predmetima bio je najbolji", kazuje Georg i otkriva kako je sadašnji papa kao dijete volio plišane medvjediće (ourse en peluche, frc.).

"Vidio je u izlogu trgovine našeg mjesta Marktl am Inn plišane medvjedića i jako mu se svidio. Bilo je to 1928. godine, a onda je medvjedića dobio na dar za Božić. Jako je volio lutke. Tako je i u svoj papinski grb stavio medvjeda svetog Korbiniana koji je bio i simbolom njegova hoda", ispričao je Georg, koji je otkrio i da su se njih dvojica, kao djeca, svađala samo oko sitnica.

"Bili smo jedna duša i jedno srce", kaže Georg, a na pitanje što je Joseph volio jesti, odgovara: "Volio je kolače koje nam je radila mama. Jako je volio kaiserschmarren (carske mrvice)". Joseph Ratzinger je postao nadbiskupom Münchena, ali je ubrzo otišao u Rim, gdje je 1981. postao pročelnikom Kongregacije za nauk vjere zamijenivši na tome položaju hrvatskog kardinala Franju Šepera, koji je bio teško bolestan, na umoru. No, Joseph Ratzinger je od tri do četiri puta godišnje dolazio u Regensburg i "jeli smo u njegovu stanu", prisjeća se Georg. "Na sreću, časne su nam sestre ostavljale u hladnjaku nešto za jelo jer Joseph nije bio veliki kuhar. Poslije ručka on bi prao suđe, a ja bih brisao tanjure. Nakon toga bismo odlazili u šetnju i razgovarali o Bogu, svijetu, događajima dana", ispričao je Georg, a na pitanje je li se Joseph promijenio otkad je postao papom, odgovara: "Isti je kao i prije. Želi biti onakav kakav jeste, ne želi nositi masku. Uljudan je i skroman kakav je uvijek bio", kaže Georg o svome bratu papi. Otkriva i da je Benedikt XVI. osjetljiv na ono što se o njemu piše.

"Vrlo je osjećajan. No, znade i koji su razlozi za takve napade. Zbog toga se na kraju na njih ne osvrće, ide dalje", objašnjava Georg.

Voli filmove

"Poslije mise u 7 sati ujutro ide na doručak u 8 sati i priprema se za susrete koje će imati toga dana. Utorkom se priprema za opću audijenciju srijedom. Uči, na primjer, izgovor riječi koje će pročitati na stranim jezicima u pozdravima hodočasnicima. Sluša snimke originalnih izgovora riječi i vježba svoj izgovor. Poslije ručka se odmara, ali ne ide spavati, već piše pisma i poruke te čita sve što može. Poslije podne moli krunicu dok je u šetnji, zajedno sa svojim osobnim tajnikom. Navečer, od 19.30 do 20 sati večera i gleda TV dnevnike. Zatim se opet ide prošetati po parku. Moj brat rijetko gleda televiziju, možda poneki film, posebno ako je nešto o Vatikanu", napisao je Georg opisujući jedan radni dan Benedikta XVI.

Knjiga bi se ubrzo trebala pojaviti u knjižarama.

Komentara 19

DE
DERAN
15:54 04.04.2012.

još kao mali je dizao ručice vješto i svi su znali da postaće nešto....

NN
nato nece proci
16:22 04.04.2012.

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SI
silversurfer22
14:51 04.04.2012.

..vježbaju pozdrav on i burke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije