Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŽU USPJEHE

Geoluxove radare kupovao je Boeing, osvojili su kinesko tržište, a sad svojom tehnologijom osvajaju i ostatak svijeta

Geolux
Foto: Promo
1/3
27.03.2020.
u 23:59

Projekte Geoluxa podupire i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO,) koja im je kroz različite programe osigurala potporu od četiri milijuna kuna

Zagrebačka tvrtka Geolux svojom inovativnošću u proizvodnji radara korištenih u hidrologiji i industriji osvaja svjetska tržišta. Članovi Uprave tvrtke, Tomislav Grubeša i Nikša Orlić zaslužni su za impresivne brojke i uspješno osvajanje međunarodnog tržišta. Lani su svoju poziciju na globalnoj pozornici učvrstili ulaskom na tržište Kine, gdje njihovi radari drže gotovo 30 % tržišta. No zbog pandemije koronavirusa, kinesko se tržište privremeno zatvorilo, no Grubeša i Orlić uspjehe nižu diljem svijeta. Projekte Geoluxa podupire i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO,) koja im je kroz različite programe osigurala potporu od četiri milijuna kuna.

Geolux se bavi razvojem i proizvodnjom radarskih senzora malog dometa. Najviše prihoda ostvaruju prodajom radara za mjerenje razine rijeka, jezera, akumulacija te površinske brzine vode.

Mi proizvodimo male radare koji do nekoliko desetaka ili stotinjak metara mogu izmjeriti udaljenost ili brzinu kretanja nekog objekta. Naši radari koriste se za mjerenje vodostaja i protoka vode u rijekama. Radar vrlo precizno može izmjeriti površinsku brzinu tečenja, te razinu vode u rijeci. To sve radi bez kontakta s vodom tako da je održavanje minimalno. To je specifična niša s kojom smo se probili na svjetskom tržištu jer imamo najbolji proizvod – ispričao nam je član Uprave, Nikša Orlić. Dodao je da je njihov prvi veliki projekt bio prilagodba radara za Boeing.

Njima je trebao precizan uređaj koji može izmjeriti vertiklanu brzinu slijetanja odnosno koliko se brzo avion približava pisti. Postojalo je nekoliko radarskih uređaja na tržištu, ali naš je podržavao baš taj specifičan tip komunikacijskog protokola, koji je Boeingu baš trebao. Ta nam je referenca bila odskočna daska rekao je Orlić.

S HAMAG BICRO-om rade na projektu koji traje četiri godine, a radi se o programu IRI, državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte

- Tu imamo puno ozbiljniji razvoj proizvoda, koji radimo u suradnji sa zagebačkim Fakultetom elektronike i računarstva. Lani smo dobili i nagradu od HAMAG BICRO-a, u kategoriji tržišta jer su prepoznali našu sposobnost da se plasiramo na međunarodnu tržišta- zaključio je član Uprave, Orlić.

Sadržaj nastao u partnerstvu s Hrvatskom demokratskom zajednicom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije