Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje D. Slavici

Stručnjak iznio novu teoriju o stravičnoj tragediji na Kornatima

Kornati
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
06.04.2018.
u 16:25

Geolog Goran Kniewald objasnio je kako je došlo do stradavanja vatrogasaca

U nastavku suđenja Draženu Slavici zbog stravične tragedije koja se dogodila na Kornatima prije gotovo 11 godina geolog s Instituta Ruđer Bošković iznio je novu teoriju zbog čega su vatrogasci poginuli.

– Vrlo je vjerojatno da je u klancu, zbog nagiba terena i jakog vjetra, došlo do pojave eruptivnog efekta, odnosno zapaljenja nesagorivih plinova i sagorijevanja eteričnih ulja te raslinja, pri čemu se razvija oko dvije tisuće stupnjeva visoka temperatura. Takav se požar javlja isključivo u klancima, i to uzlazno. Proizveo ga je južni krak požara, a bilo je moguće i da se taj krak spojio sa sjevernim, zbog čega je nastala još viša temperatura – rekao je geolog Goran Kniewald, koji je kao vještak za okolišnu forenziku svojedobno bio i član ekspertne skupine Interpola, piše Slobodna Dalmacija.

"Huk" koji je za petama, prije nego što mu vatra zahvatila ruke, čuo jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić, vještak je objasnio naglim ubrzavanjem požara, koji se ne širi ravnomjerno, nego ubrzava uz opću prisutnost sagorijevanja plinova koji nastaju sagorijevanjem gorive mase.

Kornati
1/30

Komentara 18

SE
sesvečan7
17:27 06.04.2018.

....kao prvo i osnovno,neka objasne zašto su ti ljudi poslani tamo gasiti požar ,kad je sami krš i kamen,ništa od vitalnog značenja....tu je poanta....

DU
Deleted user
18:21 06.04.2018.

Ovi će dovodit stručnjake ili dok vatrogasci ne priznaju da su se sami zapalili ili do apsolutne zastare... Onaj s Raba se već godinama sudi s državom jer ne želi priznati da se probudi usred operacije slijepog crijeva i sam si odrezao nogu...

CR
cruso
18:37 06.04.2018.

Pa po čemu je ovo nova teorija? Identitna je eruptivnom požaru...možda neke nijanse, ali sve je to isti efekt..ako odbacimo NATO bombe i zapaljenje benzina onda je ovo jedino moguće. No, nije to upitno, upitno je 1. zasto se islo gasit kamen, 2. zašto je trebalo nekoliko sati da se reagira i dečki izvuku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije