Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENETSKO TESTIRANJE

Genokozmetika čuva mladost analizom gena

Foto: Vanja Zubcic/PIXSELL
04.01.2019.
u 23:31

Način života i prehrana imaju manji udio u ljepoti, geni nose čak 60% stanja kože

“DNK analiza pokazala je da se zbog genetskih varijacija u vašoj koži proizvodi previše MMP1 i zbog toga se razgrađuje previše kolagena” - tako glasi samo crtica iz rezultata opisanih na više od stotinu stranica genetskog testiranja radi kreiranja – personalizirane kreme! Da, nakon što je individualiziranje ušlo u prehranu, a mahom je i u lijekovima, stiglo je i u kozmetiku. Konkretan je naziv tog područja genokozmetika, a prema riječima Marina Bosotine, osnivača i direktora splitske poliklinike Analiza, njime se bave rijetki i u svijetu.

Novo doba kozmetike

– Nakon što 15 godina uvodim genetske analize u prevenciji i liječenju bolesti, odlučio sam ponuditi znanost na tržištu kozmetike. Razvili smo nešto novo, koncept po kojem se nakon individualnog genetskog testiranja može napraviti za tu osobu kozmetička krema koja je specifična po svojoj koncentraciji i sadržaju. Otkriće ljudskog genoma omogućilo nam je ulazak u novu eru dermokozmetike zvanu genokozmetika. Poliklinika Analiza, u suradnji s Bosotina d.o.o., prva u Hrvatskoj primjenjuje iskustva iz genetike za pripremu personalizirane kozmetike i jedina omogućava genetsko testiranje kako bi se na temelju rezultata kreirali kozmetički preparati koji najbolje odgovaraju vašem genetskom tipu po sastavu i koncentraciji – objašnjava Bosotina, inače magistar farmacije, koji je odavno u spomenutoj klinici počeo uvoditi personaliziranu medicinu u hrvatsku svakodnevicu.

Citirani kratki dio jedne takve genetske analize, na temelju koje će se korisnici u posebnim inozemnim laboratorijima izraditi krema baš prema njezinim genetskim rezultatima, pokazuje konkretno kako je u tom slučaju “stvar gena” razgradnja previše kolagena koji je odgovoran za elastičnost i čvrstoću kože. Ujedno je to i jedna od ukupno devet stavki čije se stanje u nečijem organizmu analizira i na temelju kojeg se potom kreira kozmetika po mjeri. Konkretno, osim raspada i stvaranja kolagena, ostali čimbenici ključni za starenje kože koji se ispituju su: UV zaštita kože, njezina hidracija, oksidativni stres, efekt Q10, potreba za selenom, upalne reakcije i biološka dob.

– Znanstvena istraživanja pokazala su da je s našim načinom života, prehranom, okolišem i životnim navikama povezano 40 posto čimbenika koji utječu na starenje kože. Preostalih 60 posto najvažnijih čimbenika određeno je genima, našom jedinstvenom DNK. Oko 1500 gena sudjeluje u procesu starenja kože. Upravo su oni odgovorni za održavanje lijepe, zategnute i sjajne kože. Na isti način na koji genetika definira boju očiju ili boju kože, ona definira i prirodni proces starenja, a personalizirani genetski testovi i tretmani štede vrijeme i novac. Ako znamo da komercijalne kreme koje koriste žene iste dobi nemaju iste rezultate, jasno je da svaka koža treba različite hranjive tvari. Pri samoj analizi genoma se posebno obraća pozornost na ključne kategorije povezane sa starenjem kože, a dosad se kreme i losione moglo birati isključivo prema preporuci ili mišljenju kozmetičara – objašnjava Bosotina.

Genetsko testiranje za ljepotu počinje davanjem uzorka sline brisom sluznice usne šupljine, nakon dva do četiri tjedna pristižu rezultati koji opisuju što nekoj individualnoj koži točno treba i u kojim količinama. Takav proizvod se potom naručuje iz inozemnih laboratorija, a kako kaže Bosotina, dostupni su personalizirani dnevni i/ili noćni serum za lice i losion za tijelo.

– Kako bi se cijela priča zaokružila, a koža primila hranjive sastojke koje ne može dobiti nanošenjem krema, priprema se i poseban dodatak prehrani. Uzima se u obzir da određeni mikronutrijenti poput vitamina D ili selena ne mogu proći kroz kožu. Stoga se biraju odgovarajući aktivni sastojci i kombiniraju u pravilnim koncentracijama kako bi se dobio indvidualan dodatak prehrani. Posebna tehnologija mikrotransportera olakšava njihovo polagano oslobađanje u crijevima tijekom cijelog dana – kaže Bosotina dodajući da se nakon dugogodišnjeg rada na genetskim testovima za prevenciju i otkrivanje karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i povezanosti prehrane i genetike, prilagodbe sportskih treninga genetskoj strukturi samog sportaša, nastavila suradnja s laboratorijima u Austriji i Njemačkoj i u ovom novom području.

Tržište stalno raste

Kako kaže, osim rijetkih svjetskih primjera sigurno su u Hrvatskoj ovakvim testiranjem uveli novost i otvorili sasvim drukčije tržište u svijetu ljepote. Kozmetika, tretmani i zahvati u nas godinama u stopu prate svjetske trendove, na tržištu nikad nije bilo više kozmetike, ali i raznih kozmetičkih usluga. Anti-age postao je svakodnevan, gotovo poput higijene, pa je tako uobičajeno “peglanje” bora na rate ili ponuda estetskih tretmana s velikim sniženjima.

Naravno, želja za vječnom mladošću i košta, a sva istraživanja govore da će tržište “bezvremenske ljepote” samo dalje rasti. Odgoditi bore i sakriti godine odavno nije isključivo ženska briga, anti-age postaje univerzalna ljudska potreba, a godine na licu skrivaju i muškarci.

Za princip koji donosi Bosotina može se reći da je korak dalje u tom svijetu (bezvremenske) ljepote jer kreira proizvod po mjeri pojedinca. Naravno, kreme, tretmani i “ljepota po mjeri” imaju i svoju cijenu. U ovoj priči, za početak, tri tisuće kuna stoji genetsko testiranje, a noćni i dnevni serum za lice te losion za tijelo koštaju nešto više od pet tisuća kuna, uz opciju da se može naručiti, tj. kupiti, jedan od tih individualiziranih proizvoda. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije