Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODAVANJE POČASTI

Generali hrvatske i izraelske vojske položili vijence u Jasenovcu

Jasenovac
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
22.07.2021.
u 11:05

Polaganjem vijenaca nastavljena je Memorijalna hodnja Izraelskih obrambenih snaga (IDF) "Operation Lighting of the Heavens" u Hrvatskoj, navodi MORH.

Izaslanik ministra obrane brigadni general Ante Tolić i general bojnik Izraelskih obrambenih snaga Itai Veruv položili su u srijedu vijence u Spomen-području Jasenovac i obišli Spomen-park Brezovica, priopćio je MORH.

Polaganjem vijenaca nastavljena je Memorijalna hodnja Izraelskih obrambenih snaga (IDF) "Operation Lighting of the Heavens" u Hrvatskoj, navodi MORH.

Veruv je zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta IDF-a. Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor zahvalio se vladi, ministarstvu obrane i ministarstvu vanjskih poslova na potpori spomenutoj aktivnosti IDF-a.

Hrvatska i izraelska izaslanstva potom su u Čakovcu, u parku ispred Utvrde Zrinski, prisustvovali otkrivanju spomen-ploče izraelskoj pjesnikinji i nacionalnoj junakinji Hanni Szenes koja je kao pripadnica savezničkih snaga sudjelovala u Drugom svjetskom ratu, a uhićena je u okolici Čakovca.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop, veleposlanik Mor, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec.

"Ova aktivnost zbližila je naše vojske i produbila odnose među našim državama", rekao je državni tajnik Jakop, dodavši da je Hannah Szenes bila iznimna i neustrašiva žena i da se otkrivanjem spomen-ploče odaje počast njezinom hrabrom pothvatu, navodi se u priopćenju MORH-a.

Szenes, pripadnica britanskih specijalnih snaga, sudjelovala je u akcijama spašavanja Židova, a uhićena je kod Podbresta u Međimurju i potom ubijena u Budimpešti u 23. godini.

Posavec je apostrofirao važnu ulogu Židova u razvoju Međimurja, istaknuvši da se otkrivanjem spomen-ploče osuđuju svi zločinački režimi te odaje počast svim njihovim nevinim žrtvama, dok je Cividini istaknula važnu ulogu Szenes u pružanju otpora nacistima i spašavanju Židova.

Memorijalna hodnja IDF-a u spomen na Hannu Szenes traje od 19.-22. srpnja na području Slovenije, Hrvatske i Mađarske. Započela je u Sloveniji združenim padobranskim skokom 100 pripadnika izraelskih zračno-desantskih i specijalnih snaga, pet pripadnika HV-a, pet pripadnika slovenske vojske i jednog britanske.

U sklopu memorijalne hodnje obilazi se dio povijesnih lokaliteta kojima je prolazila Hannah Szenes u Drugom svjetskom ratu.

 

Komentara 8

Avatar gradjanskirat
gradjanskirat
22:53 22.07.2021.

Nadam se da su kleknuli i pomolili se za oprost...

JA
Jania
11:46 22.07.2021.

Iznimno značajno partnerstvo koje trebamo njegovati. Hrvatska od Izraela može puno naučiti , posebice kako se štiti državna sigurnost.

Avatar duje912
duje912
11:56 22.07.2021.

do kad se židovi misle izvlačit na 2 sv.rat? mi naš moramo zaboraviti i bit opet 2komšije" a oni svoje žrtve razvlače već 100 godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije