Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donacija

Generali donirao više od milijun kuna Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Generali donirao više od milijun kuna Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo
29.04.2020.
u 13:42

Sredstva će biti iskorištena za saniranje zgrade Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo oštećene uslijed zagrebačkog potresa i za podržavanje napora u osiguravanju svih potrebnih resursa zdravstvenom sustavu pri lokalnom upravljanju i savladavanju pandemije COVID-19.

Generali je donirao  150.000,00 EUR,  protuvrijednost u HRK, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, koji će sredstva iskoristiti za sanaciju zgrade na adresi Rockefellerova 2 u Zagrebu, stradale uslijed razornog potresa, kao i za podržavanje daljnjih napora u osiguravanju svih potrebnih resursa zdravstvenom sustavu pri lokalnom upravljanju i savladavanju pandemije COVID-19.

Donatorska inicijativa dio je Izvanrednog međunarodnog fonda, iznosa do 100 milijuna eura, koji je osnovala Generali Grupa s ciljem rješavanja izvanrednih situacija uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19. Fond je dostupan u zemljama u kojima Generali djeluje, s ciljem pružanja trenutne pomoći u ovoj brzorazvijajućoj krizi, a srednjoročno je namijenjen podršci naporima ekonomskog oporavka u zemljama pogođenima pandemijom.  

Hrvatski zavod za javno zdravstvo vodeća je javnozdravstvena ustanova u zemlji i regiji. Na takvu viziju razvoja obvezuje ga mjesto i uloga koju Zavod ima u okviru i izvan okvira zdravstvenog sustava naše zemlje, a omogućuje je visoka razina znanja, stručnosti i predanosti poslu zavodskih stručnjaka, znanstvenika i djelatnika. Također, obavlja djelatnosti epidemiologije zaraznih bolesti i kroničnih nezaraznih bolesti, javnog zdravstva, zdravstvenog prosvjećivanja s promicanjem zdravlja i prevencije bolesti, zdravstvene ekologije, mikrobiologije, školske medicine, mentalnog zdravlja, prevencije ovisnosti i medicine rada. Da bi se postigla temeljna svrha javnog zdravstva, očuvanje i unapređenje zdravlja populacije, prijeko je potrebna dobra suradnja, koordinacija i partnerstvo među dionicima na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, u čemu mreža zavoda za javno zdravstvo na čelu sa Hrvatskim zavodom za janvo zdravstvo ima središnje mjesto.  

Suradnja u međunarodnim okvirima ostvaruje se sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i svim drugim relevantnim međunarodnim i europskim tijelima, institucijama i organizacijama.

Također, Hrvatski zavod za javno zdravstvo čvrsto je predan u omogućavanju jasnog i učinkovitog prepoznavanja aktualnih javnozdravstvenih potreba populacije i anticipacije budućih trendova te osiguranju preduvjeta za učinkovito upravljanje tim trendovima, s osnovnim ciljem da se očuva i unaprijedi zdravlje populacije. Značaj Zavoda očituje se upravo u aktualnoj situaciji suzbijanja pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, kroz aktivno sudjelovanje u donošenju mjera i preporuka savladavanja pandemije bolesti COVID-19 te redovito educiranje javnosti o postupanju i provedbi higijenskih mjera zaštite od zaraze.

Predsjednik Uprave Generali osiguranja Mario Carini objasnio je: „Posljedni tjedni promijenili su živote ljudi širom svijeta. U Hrvatskoj nas je, pored pandemije koronavirusa, pogodio i razoran potres na zagrebačkom području, samo produbljujući osjećaj nesigurnosti. U tom kontekstu, živjeti u zajednici i pridonositi naporima povećane potrebe za zaštitom, Generali je – zahvaljujući Izvanrednom međunarodnom fondu posvećenom borbi protiv izvanredne situacije prouzročene pandemijom bolesti COVID-19 na međunarodnoj razini – odlučio poduprijeti Hrvatski zavod za javno zdravstvo u njegovim naporima da porazi pandemiju bolesti COVID-19 u Hrvatskoj kao i u rješavanju štete na njihovim objektima prouzročene nedavnim potresom u Zagrebu.“

Ravnatelj  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. naglasio je: „Uime HZJZ-a i svih djelatnika zahvaljujem Generaliju na donaciji i želji da nam u ovim, za HZJZ i sve nas, teškim vremenima pomogne u saniranju posljedica potresa koji je teško oštetio naše objekte u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu. Kao što već svi znamo, Hrvatska je trenutno u jeku borbe protiv koronavirsa i Hrvatski zavod za javno zdravstvo jedna je od najvažnijih institucija koja okuplja stručnjake, pruža podršku stručnjacima i javnosti te organizira razne akcije za suzbijanje širenja zaraze. Donirana sredstva omogućit će nam sanaciju potresom oštećenih zgrada, ali i nesmetani daljnji rad i osiguravanje svih potrebnih resursa zdravstvenom sustavu koji je u ovom zahtjevnom periodu od krucijalne važnosti za sve nas.“

Ova inicijativa utjelovljuje vrijednosti Generali Grupe izražene kroz njezinu temeljno naglašenu svrhu koja nas obvezuje na omogućavanje ljudima oblikovanje sigurnije budućnosti brigom o njihovim životima i snovima – sa željom da budemo cjeloživotni partner našim klijentima. U skladu s nasljeđem odgovornog korporativnog građanina, Generali je već prethodno pokrenuo inicijativu korporativnog volontiranja The Human Safety Net, koja je u Hrvatskoj zaživjela krajem prošle godine suradnjom s Centrom za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“, za stvaranje jednakih životnih mogućnosti za djecu iz ranjivih obitelji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije