Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispraćaj Petra Stipetića

Anton Tus: Bio si dobar čovjek i veliki general

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/43
20.03.2018.
u 21:05

Vrijednosti koje su ga krasile želimo očuvati i prenositi na buduće naraštaje hrvatskih vojnika, istaknuo je Krstičević.

Hrvatska domovina i Hrvatska vojska od svog velikog generala Petra Stipetića oprostile su se preletom MiG-a 21 i počasnom paljbom u trenucima dok je kontraadmiral Robert Hranj obitelji predavao državni stijeg. Posljednji ispraćaj dostojan hrvatskog vojskovođe, generala sa pet zvjezdica održan je na zagrebačkom Mirogoju, gdje se okupio državni i vojni vrh te brojni prijatelji i štovatelji generala Stipetića. Prije pogreba održana je komemoracija u MORH-u.

Nakon podsjećanja na odgovorne dužnosti, prikazan je film o vojnom putu generala, tijekom i nakon Domovinskog rata, kao i trenutak kada mu se 8. kolovoza 1995. predao 21. korpus srpske vojske na Kordunu, čime je pobjedonosno završena Oluja.

– General Stipetić bio je stvarni autoritet, vojnik i zapovjednik, ljudska i moralna vertikala, častan i pošten čovjek, primjer svim časnicima. Vrijednosti koje su ga krasile, upravo su one vrijednosti koje želimo očuvati i prenositi na buduće generacije hrvatskih vojnika – kazao je ministar obrane Damir Krstičević, objavivši da će središnja vojarna Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu nositi ime stožernoga generala Petra Stipetića. U ime HV-a od generala se oprostio kontraadmiral Robert Hranj, istaknuvši da je general bio odličan vojni strateg, ali i vrstan operativac te prije svega vojni vođa.

Posljednji ispraćaj stožernoga generala Petra Stipetića održan je na zagrebačkom groblju Mirogoj uz najviše vojne počasti, a započeo je počasnom stražom, u kojoj se izmijenilo više od stotinu sudionika. Ispraćaj je predvodio biskup Juraj Jezerinac, a generala su na posljednje počivalište, uz obitelj i prijatelje, ispratili najviši civilni i vojni dužnosnici, među kojima je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Stipetićev kolega Anton Tus podsjetio je na vrijeme zajedničkog sudjelovanja u stvaranju HV-a i samostalne RH.

– Na samom početku agresije na RH, odazvao si se pozivu domovine i stavio joj na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanje i energiju. Pred očima nam je tvoj lik i glas, tvoja mirnoća i samouvjerenost koja nam je svima davala nade da smo u stanju nositi se s oružano nadmoćnijim neprijateljem. I na taj način ispunili smo stoljetnu želju hrvatskog naroda za samostalnom državom Hrvatskom – poručio je Tus u oproštaju od svog prijatelja, generala Petra Stipetića.

1/28

 

Komentara 70

DU
Deleted user
14:11 20.03.2018.

Počivao u miru generale! Hvala ti za sve!

DU
Deleted user
16:34 20.03.2018.

Gospodine Generale pocivajte u miru bozjem!

VV
Vrana Veritas
04:57 21.03.2018.

Hrvatska u sunovratu izopačenih moralnih vrijednosti - grabeži, nacionalnih falsifikata i politikantstva konvertita, staljinističkih Vyshijevskih manira! Hijene, licemjeri i umrežena klatež, čerupaju ostatke njihove žrtve na Mirogoju pri posljednjem ispraćaju gen. P. Stipetića, jednog od malobrojnih preostalih časnih, a nadasvee skromnih utemeljitelja OSRH i heroja presudnih, a marginaliziranih dijelova Domovinskog rata. Vrli ratni kolega Stipetić, na našoj zadnjoj kavi, u sijećnju, tik pred moždanim insultom, ogorčen maltretiranjem od aparatčika u MORH-u i dužnosnika bez vojničke časti, ostavio mi je u amanet, njegova neiboriva, pismena svjedočanstva, naših zajedničkih ratnih nastojanja za humanost, (iza naših leđa izdanu) demokraciju i i slobodu, kao potporu za nastavak pravosudne borbe protiv uzurpatora istine Domovinskog rata. The Crow if Truth.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije