Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi početak

General Mirko Norac otvorio zaštitarsku tvrtku Noky Security

Mirko Norac
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/5
17.05.2016.
u 21:45

Obiteljska tvrtka koju uz umirovljenog generala vode i Ante Norac-Kevo i Josip Norac-Kevo registrirana je u Zagrebu u Ulici J. Gotovca

U brzorastućem i unosnom zaštitarskom biznisu svoj dio kolača potražit će i Mirko Norac-Kevo. Prema podacima iz sudskog registra Ministarstva pravosuđa, od siječnja ove godine umirovljeni general obnaša funkciju prokurista u Noky Security, obiteljskoj tvrtki koju vode i direktor Josip Norac-Kevo i osnivač Ante Norac-Kevo.

Sjedište tvrtke registrirane za tjelesnu i tehničku zaštitu osoba i imovine nalazi se u ulici Jakova Gotovca u Zagrebu, s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna.

Oglasi diljem Hrvatske

U predmet poslovanja tvrtke, kako se dade iščitati sa stranica sudskog registra, spada djelatnost privatne zaštite, detektivska djelatnost, poslovi upravljanja nekretninom, izrada procjene opasnosti i slično. I to je uglavnom sve što će javnost, barem zasad, saznati o poslovanju tvrtke Noky Security. S obzirom na to da umirovljeni general već godinama ne komunicira s medijima, ostali smo uskraćeni za njegov komentar pa smo se obratili voditelju poslova u tvrtki Jozi Mariću, međutim on je iz posve nejasnih razloga izbjegao odgovoriti na naš upit. Stoga zasad ostaje nepoznanica kakvi su im poslovni planovi i koliko zaštitara planiraju zaposliti, no jednostavnom pretragom na internetu lako je uočiti da tvrtka putem oglasa traži zaštitare u gotovo svim hrvatskim regijama. Ostaje nam samo pretpostaviti da će poziciju i utjecaj tražiti u vrhu zaštitarskog biznisa u kojem su Sokol Marić, Securitas i Klemm Security posljednjih godina nedodirljivi.

Umirovljeni general živi povučeno s obitelji u Zagrebu, a u javnosti ga se može vidjeti samo u rijetkim prigodama. Prošle godine pojavio se na pogrebu Vinka Žuljevića Klice, časnika HVO-a kojeg se za života povezivalo sa zaštitarskom tvrtkom Bilić-Erić.

Zločin protiv civila

Mirko Norac je rodom iz Otoka kod Sinja odakle se još u ljeto 1990. kao jedan od prvih dragovoljaca iz svojeg kraja prijavio u zagrebačku ATJ Lučko. Sudjelovao je u svim važnim operacijama Hrvatske vojske i policije, od Plitvica do Oluje, a karizmatični zapovjednik Devete gardijske imenovan je i alkarskim vojvodom.

Kao supotpisnika otvorenog pisma 12 hrvatskih generala ondašnji predsjednik Stjepan Mesić prisilno ga je umirovio 2000., a na vijest o mogućoj optužnici protiv Mirka Norca diljem Hrvatske organizirani su masovni prosvjedi. U konačnici se predao pravosuđu, a zbog ratnog zločina protiv srpskih civila na području Gospića i Medačkog džepa osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora. Na uvjetni otpust pušten je u studenom 2011. nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Međutim, nakon njegova izlaska na slobodu Republika Hrvatska je protiv tzv. gospićke skupine – koju uz Norca čine i Tihomir Orešković i Stjepan Grandić – pokrenula cijeli niz postupaka. Država traži odštetu kako bi se nadoknadili iznosi isplaćeni obiteljima žrtava i od osuđenika potražuje ukupno 2,3 milijuna kuna. Premda odvjetnici osuđenog trojca osporavaju sve navode iz tužbi, ulazak u zaštitarski biznis zasigurno je jedan od načina da Mirko Norac namakne prijeko potreban novac.

>>Norac ostaje u zatvor, odluka o prijevremenom izlasku tek u rujnu

Komentara 26

JO
JosipTrogrlic
22:19 17.05.2016.

Sretno Mirko. Ne daj im gusta.

BO
Bogodol
22:15 17.05.2016.

Želim mu poslovni uspjeh, a tkođer i sve naj bolje u životu. Morao je podnijeti veliki teret jer je UDBA izvela na njemu i ostalim generalima "lustraciju", tko god je nešto značio u domovinskom ratu ili je mrtav ili je u zatvoru. Prije dva dana kada je tzv. HTV (možda postane HTV) slavio obljetnicu jedan novinar priča kako je vidio kada su četnici jednog Hrvatskog branitelja golog razapeli a drugog rezali na cirkularu, a neki dan je sudac Majerović "udjelio" Merčepu 5,5 godina (odmah ga poslao u zatvor), a četnicima koji su radili zvjerstva, klali i kopali oči ne smije pasti dlaka sa glave jer je Udba uvučena u sudstvo i sudi Hrvatskim junacima. Norac je podnio veliki teret montiranom mu presudom, neka Bog da snage Merčepu, Milankoviću i Oreškoviću i ostalim da podnesu taj teret Lustracije koju provodi Udba.

OR
<orlando>
09:11 18.05.2016.

CROLINDA, samo tvoj neki Bog blagosiva ubojice i zločine. Kojem se ti to Bogu molis ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije