Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGU ZATRAŽITI POSTUPAK

Presuda ne znači nužno da će svi gej parovi koji to budu htjeli automatski i posvojiti djecu

Mladen Kožić i Ivo Šegota
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
05.05.2021.
u 20:40

Martinović: Zadovoljni smo. Nečiju podobnost za posvajanje procjenjuje struka, ne politika

I životni partneri od sada mogu zatražiti posvojenje djece u Hrvatskoj, odlučio je Upravni sud u Zagrebu. To ne znači nužno da će svi gej i lezbijski parovi koji to budu htjeli automatski i posvojiti djecu, ali mogu pokrenuti postupak baš kao i svi drugi i procjenjivat će ih se kao i sve ostale potencijalne posvojitelje, neće više u startu biti odbijeni zbog svoje seksualne orijentacije.

Zakoni za život

Upravni sud u Zagrebu krajem travnja presudio je da Mladen Kožić i Ivo Šegota ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog činjenice da su sklopili životno partnerstvo. Prošle godine u veljači Ustavni je sud potvrdio da pod jednakim uvjetima kao i svi drugi mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo, dakle za privremeno udomljavanje, a sada su jednaku sudsku potvrdu dobili i za posvajanje. Nepravomoćno, sud je u svom obrazloženju utvrdio da tuženik, tj. Ministarstvo pri odbijenici nije uzeo u obzir Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, Obiteljski zakon i Ustav RH, a nisu obrazložili ni tvrdnju da upis tužitelja u registar potencijalnih posvojitelja nije u najboljem interesu djeteta. Odvjetnica Sanja Bezbradica ističe kako se ovom presudom ustavnopravna jamstva implementiraju u živote građana, što demokratsko društvo i treba činiti i što ta društva čini ugodnijima za život.

– Presuda je važna jer postavlja nediskriminatorni pravni okvir koji svim građanima treba omogućiti da pod jednakim uvjetima mogu imati obiteljski i privatni život. Pravo na posvajanje polazi s aspekta zaštite dobrobiti djeteta i nijedan zahtjev potencijalnog posvojitelja ne može biti onemogućen samo zato što državno tijelo razmatra obiteljski status, koji je zakonom reguliran, kao neprihvatljiv iz aspekta zaštite dobrobiti djeteta. Presuda je važna, kao i presuda vezana za udomljenje, koja je postavila pravne temelje koji sada dolaze do izražaja i u ovakvoj odluci. Ona stvara zakonit, ustavni okvir jednakosti u odnosu na sve građane, otvoren je prema djeci, a dobar je i zato što poštuje da moguće postoje djeca kojima bi upravo potencijalni posvojitelji bili najkvalitetniji mogući izbor za daljnji rast i razvoj, a naravno da stručna tijela moraju procjenjivati svaki pojedini zahtjev u odnosu na svako pojedino dijete i njegove potrebe – rekla nam je Sanja Bezbradica.

Raste broj djece u domovima

U Duginim obiteljima očekivali su dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava, no Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, zbog čega su iznimno sretni.

– Mi već pet godina ponavljamo jedno te isto: građanke i građani RH ne smiju biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i svi moraju imati jednaka prava, Ustav je tu jasan da ne može biti jasniji. Bez obzira na to trebamo li platiti porez, tražimo li posao ili ako želimo postati udomitelji ili posvojitelji, to što smo gej, lezbijke, biseksualne osobe ili heteroseksualni ne bi trebalo biti bitno. Što se posvajanja tiče, nečiju podobnost treba procijeniti struka, a ne politika – rekao je Daniel Martinović. Kožić i Šegota su se u svibnju 2016. prijavili u lokalni Centar za socijalnu skrb u želji da postanu posvojitelji, a odbijeni su u životnom partnerstvu. Tužili su tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sud je odlučio u njihovu korist. Dok je država licemjerno pokušavala onemogućiti im posvojenje, u Hrvatskoj je rastao broj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Lani u rujnu podaci resornog ministarstva govorili su o 3026-ero djece, a trenutačno ih je 4200.

Crkva sigurno neće prihvatiti odluku Upravnog suda o posvajanju

Premda još nema reakcija iz Crkve, ona zacijelo neće ni milimetra odstupiti od lanjske izjave Komisije Iustitia et Pax HBK koja je, komentirajući ondašnju odluku Ustavnog suda u vezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu, ocijenila kao dvojbenu jer da je udomiteljstvo isključivo u službi djetetove dobrobiti te da ne opstoji „ pravo udomiteljstva“, tj. „pravo na dijete“. “Prosuđivanje usluge udomiteljstva kroz zakonsku definiciju udomiteljske obitelji i njezino ustavnosudsko proširenje na osobe u životnom partnerstvu učinjeno je uz prinos velike žrtve dobrobiti djeteta uime nekih tobože zajedničkih, modernih vrjednota. Ravnopravnost spolova i iz nje proizlazeća zabrana diskriminacije temeljem spolne orijentacije nadjačali su u ovom slučaju veću, prvenstvenu vrjednotu, onu dobrobiti djeteta. Takvomu razvoju prava oštro se protivimo“, kazali su tada iz Iustitie et Pax.

VIDEO Ivo Šegota i Mladen Kožić o svojoj borbi za pravom na udomljavanje djece

Komentara 119

DU
Deleted user
20:05 05.05.2021.

Diktaturom pravnih normi,sofizma,slatkorječivosti,omalovažavanja hetero parova,agresivnim okupiranjem medija i kulture,homoseksualna manjina upropastiti će ovaj naš zapadni svijet,kulturu i civilizaciju kakvu poznajemo.

BE
bezvrijedanyugodinar
20:44 05.05.2021.

Bolesno

DA
DarthVader
20:02 05.05.2021.

Ajmeeeee majko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije