Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPET NA TESTU

Gdje su i što su postigli stranački disidenti

Foto: PIXSELL
1/7
21.05.2020.
u 13:26

Predstojeći parlamentarni izbori izvagat će i snagu političara koji su otišli ili su izbačeni iz svojih stranaka.

Nema političke stranke iz koje pojedinci, uvjereni da znaju i mogu bolje od matice, nisu ili odlazili ili bili izbačeni, a nakon toga osnivali bi vlastite stranke. HDZ kao najveća stranka koja je najdulje bila na vlasti takvih je disidenata imala najviše, a podužu listu „svojih“ imaju i u SDP-u kao i u svim drugim političkim opcijama. Većini je zajedničko da nakon kratkotrajnog bljeska ili vrlo brzo odu u političku mirovinu ili se vrate u maticu. Izbori pred nama „izvagat“ će nekoliko takvih „odmetnika“ poput Ivana Penave, vukovarskog gradonačelnika koji je posljednji zadao veliki udarac HDZ-u, a i onih koji su se vratili „materi“.

Zlatko Hasanbegović - Na izbore sa Škorom

Bivši Karamarkov ministar kulture i bivši potpredsjednik HDZ-a svoju matičnu stranku napustio je ubrzo nakon izbora 2016. na kojima je osvojio najveći broj preferencijalnih glasova, više od 17%. Takav uspjeh nije impresionirao novog šefa HDZ-a Andreja Plenkovića pa je Hasanbegović u novom sazivu Sabora bio „običan“ zastupnik. Ubrzo s Brunom Esih, još jednom „zvijezdom“ HDZ-ovih izbora, osniva Neovisne za Hrvatsku te na lokalnim izborima u Zagrebu osvajaju 5 mandata i jedno vrijeme osiguravaju skupštinsku većinu Milanu Bandiću. Danas je Hasanbegović koalicijski partner Miroslavu Škori te zajedno idu na izbore.

Mirela Holy - Opet SDP-ov adut

Bivša ministrica zaštite okoliša u Milanovićevoj vladi stranku je napustila godinu dana nakon ostavke u Vladi te je osnovala ORaH, stranku koja je u jednom trenutku postala treća opcija u zemlji. Na pretprošlim izborima za EU parlament ORaH osvaja jedan mandat. Međutim, do parlamentarnih izbora rejting im se istopio, stranka je doživjela fijasko, a Holy podnijela ostavku. Pred prošle izbore za EU parlament Holy je prihvatila ponudu šefa SDP-a Davora Bernardića da bude nezavisna na njihovoj listi, a kao nezavisna dio je i SDPova Odbora za zaštitu okoliša. Danas se spominje i kao SDP-ov adut za prvu izbornu jedinicu.

Darko Milinović - HDZ ga treba

Ličkom moćniku HDZ je svojedobno dao sve. Bio je saborski zastupnik, župan, potpredsjednik vlade, ministar, potpredsjednik Sabora. Sve dok se, nezadovoljan odlukama središnjice, nije uputio upravo pred njihovo sjedište u ljeto 2018. s četiri autobusa članova. Ubrzo je na telefonskoj sjednici izbačen iz HDZ-a bez prava da se brani. Od tada do danas Milinović je nezavisni ličko-senjski župan jer ga HDZ nije uspio srušiti s te funkcije na izvanrednim županijskim izborima. A čini se da je on i nova HDZ-ova uzdanica budući da iz te stranke stižu poruke kako od Milinovića očekuju pomoć na predstojećim izborima iako neće biti na njezinoj listi.

Mirando Mrsić - Dogovara se s Laburistima

Bivši šef predsjedničke kampanje Ive Josipovića i bivši Milanovićev ministar u ožujku 2018. izbačen je iz SDP-a zbog žestokih kritika koje je uputio na račun šefa Davora Bernardića. Mrsić je potom osnovao Demokrate, a kako je imao saborski mandat stranka je postala parlamentarna. Jedno vrijeme Demokrati su djelovali u okviru Amsterdamske koalicije, no ona se raspala nakon EU izbora. Danas dio aktera iz Amsterdamske koalicije ima novi savez s SDP-om, a Mrsić, čijoj stranci istraživanja ne daju šanse za prelazak praga, dogovara koaliciju s Laburistima i još nekim srodim strankama.

Ivo Josipović - Stranku pripojio SDP-u

Nakon gubitka izbora za drugi predsjednički mandat Ivo Josipović odbio se vratiti u SDP uvjeren da je jedan od razloga njegova poraza i u tadašnjem SDP-ovom vodstvu. Osnovao je stranku Naprijed Hrvatska i vrlo brzo na izborima vidio kako kapital od više od milijun glasova na predsjedničkim izborima ne znači puno na parlamentarnima. Stranku Naprijed Hrvatska na kraju je, nakon već postignutog dogovora s Glasom, lani pripojio SDP-u čiji je danas ponovno član i mogući kandidat na nekoj od SDP-ovih izbornih lista što ni sam ne demantira.

Milan Bandić - Nacionalni igrač

Vječni zagrebački gradonačelnik jedan je od rijetkih koji se može pohvaliti da nije propao na političkom nebu nakon što je ostao bez zaštite velike stranke. Iz SDP-a je izbačen 2009. jer se protiv volje stranke kandidirao za predsjednika države. Na Pantovčak nije došao, ali zato je i dalje pobjeđivao u Zagrebu obilato koristeći čari najvećeg lokalnog proračuna u državi. Postao je i nacionalni igrač kada je Stranka rada i solidarnosti osvojila jedan mandat. Klub mu je ubrzo narastao na desetak zastupnika, a zajedno su održavali većinu aktualnoj Vladi Andreja Plenkovića. Bandić sa strankom planira i na nove izbore.

Komentara 2

FM
fmica
17:46 21.05.2020.

a di je zoka??? sigurno još spava...

Avatar SarahER98
SarahER98
03:25 22.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.︆︅​​​k​​i︆︅︆︅s︆︅​s​t​​o​k​​.​c​​o︆︅​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije