Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brojne utvrde

Gdje su Hrvati prvi put ugledali Jadransko more

Šibenik
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
07.09.2018.
u 12:00

Šibenik je svijetu postao poznat baš po utvrdama, pa turistička zajednica na svojim stranicama upravo fortice ističe kao svoj turistički adut...

U Šibeniku su prema predaji Hrvati prvi put vidjeli more i u tada bizantskoj Dalmaciji ustrojili prvi hrvatski grad. Pogled na šibensko more odnosno na prekrasni, razvedeni, deset kilometara dug šibenski kanal u koji utječe i najljepša hrvatska rijeka Krka, najljepši je sa šibenskih utvrda. I onih nedavno obnovljenih i onih koje još čekaju kako bi ponovno zasjale. Šibenik je svijetu postao poznat baš po utvrdama, pa turistička zajednica na svojim stranicama upravo fortice ističe kao svoj turistički adut...

Za tvrđavu sv. Mihovila Šibenčani kažu da je mjesto na kojem je sve započelo. Ova obrambena fortifikacija podignuta na strmoj, kamenoj uzvisini nad zaljevom ima dominantan pogled nad razvedenim otočjem i srednjovjekovnim gradom koji je iz nje i niknuo, a iako iz su najstariji sačuvani dijelovi iz 13. stoljeća, većina današnjih zidina i struktura potječe iz 15. i 16. stoljeća. Tvrđava je obnovljena 2014. kada joj je pridodan novi sadržaj, jedinstvena ljetna pozornica na otvorenom i šetnica na bedemima. Iz Turističke zajednice ističu i tvrđavu sv. Nikole na ulazu u kanal sv. Ante, izgrađenu sredinom 16. st. radi obrane od turskih napada s morske strane, a koja je trokutasta oblika i spada u najjače fortifikacijske utvrde na našoj obali.

Uvrštena je u UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine. U tijeku je njezina obnova za čiju je dokumentaciju Europa dala dva milijuna kuna, a ukupno ce koštati deset milijuna kuna. Idućeg će ljeta u njoj uživati turisti gladni povijesnih atrakcija, što tvrđava u kanalu svakako jest. Pogled s tvrđave sv. Ivana sa 115 metara visokog brda na sjevernoj strani povijesne gradske jezgre puca na Šibenik još od 1646.

Tvrđavu Barone izgradili su Šibenčani 1646. godine u manje od dva mjeseca, u osvit dolaska osmanske vojske tijekom Kandijskog rata. Radove je nadzirao i organizirao barun von Degenfeld, zapovjednik uspješne obrane Šibenika, po kojem su zahvalni Šibenčani kasnije nazvali Tvrđavu. Taj presudni događaj u šibenskoj povijesti danas možete proživjeti putem digitalnog sadržaja jedinstvenog na ovim prostorima. Tehnologija proširene stvarnosti na Tvrđavi Barone pred vama će oživjeti likove, zvukove i prizore Šibenika iz 17. stoljeća.

Doživljaj junaštva povijesnog Šibenika upotpunjen je rustikalnim, zaboravljenim okusima minulih vremena. Okusite dio bogate regionalne gastronomije u našem gastro-kulturnom centru mediteranskog tipa – neka vam uspomena na Šibenik budu autohtoni proizvodi lokalnih obiteljskih gospodarstava - pozivaju turiste šibenski turistički djelatnici koji se diče i starim gradskim bedemima odnosno ostacima kula koje su u srednjem vijeku opasavale grad.

Komentara 10

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
17:06 10.09.2018.

Najljepši dvorci i utvrde su u Hrvatskom Zagorju, a to već i ptice znaju na granama.

PI
PiratiSnebesa
12:58 07.09.2018.

S prijevoja iznad Senja, sjećam se ko da je jučer bilo. Ostao sam u čudu i zadivljen, kao da gledam drugu planetu.

JB
jonny_bravo
12:28 07.09.2018.

Wauuu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije