Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pitanja sindikata

Gdje će rezati? Odgovor izbjegli i HDZ i SDP

sindikati
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
28.10.2015.
u 15:00

Manje stranke dale različite odgovore: Pametno za strogu štednju i nulti deficit, a ostali prigovaraju Hrvatskoj narodnoj banci

Baltičke države ne mogu biti uzor Hrvatskoj jer su njihove reforme dovele do tragikomičnih ishoda, savršeno su odradile domaću zadaću, ali i izgubile osam posto stanovništva. Prijedlozi za rezanje javnog duga i deficita idu za tim da se unište javni servisi i razgradi socijalna pravda, kazao je sindikalist Vilim Ribić na okruglom stolu stranaka o makroekonomskoj politici u iduće četiri godine, na kojemu je pozvao stranke da se izjasne o politici rezanja.

Predstavnici SDP-a i HDZ-a Ivo Jelušić i Tomislav Ćorić izbjegli su izravan odgovor na pitanje, dok je najjasniji bio Ivan Vuković (Pametno) rekavši da je nulti deficit cilj njihove politike. Tomislav Ćorić kazao je da rast BDP-a ne može potaknuti osobna potrošnja, već investicije, no spomenuo je porezno stimuliranje sistematskih liječničkih pregleda, kako bi se rano otkrivale bolesti i tako smanjio trošak zdravstva.

HDZ očekuje aktivniju ulogu središnje banke, a Ćorić kaže da se HNB, ogrnut plaštom nezavisnosti, opredijelio za aktivnu politiku nečinjenja. Jelušić pak kao glavni problem razvoja vidi visoke kamatne stope banaka. Ljubo Jurčić, koji je u koaliciji s Bandićevom strankom, kaže da rješenje nije u području financija, nego proizvodnji. Hrvatska državna uprava, prokomentirao je politolog Zdravko Petak, nije pretjerano velika, no mnogi dijelovi uprave imaju problema s kompetentnošću.

>>Nova će se vlada morati suočiti sa stvarnom silom – sindikatima javnih službi

>>'Snažno gospodarstvo i uređena pravna država jedine su mogućnosti zaštite radničkih prava'

Komentara 8

Avatar MK
MK
15:37 28.10.2015.

...Frljiću treba srezat proračun - pa neka iz svog dzepa financira anti-hrvatsku komunističku propagandu u Rijeci. ...Ima još niz ovakvih emisija i programa u funkciji komunističke propagande zamotane u trojansko ruho kulture (Glas naroda, itd.). ...Kod primatelja SUBNOR-penzija treba zakucat na vrata i provjeriti koliko imaju godina. itd.

TH
than
15:44 28.10.2015.

E moj Ribicu, ti se ovo razumijes kao Marica... Kazes izgubile 8% stanovnika. Pa mi smo toliko izgubili i bez reformi (samo se suti, ali dovoljno pogledati broj zaposlenih u odnosu na broj stanovnika i zapitati se gdje su ostali ljudi). Samo te drzave mogu samo naprijed, a nas tek ceka isto to. Dakle jos iseljavanja i pada standarda...

JK
ja-kan
16:07 28.10.2015.

Hajmo realno, SDP ili HDZ dođe mu na isto. Dali Zoran Milanović protežirao one porijeklom iz dalmatinske zagore kao što je i on sam (Vrdoljak, Lalovac, Ranko Ostojić, Grčić, Kotromanović....) ili će HDZ tradicionalno protežirati hercegovce ja kao građanin Hrvatske i Hrvat mogu samo prihvatiti da imam prava kao Kurd u Turskoj ili kršćanin u Saudijskoj Arabiji ili se iseliti. Baš žalosno što je Hrvatska postala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije