Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVNI PROMAŠAJI

Gdje Bono uloži novac, tu trava ne raste!

Bono u Africi
AFP
26.03.2010.
u 20:08

Elevation Partners, investicijski fond koji je pjevač U2 osnovao u suradnji s četiri jaka financijska imena, ima katastrofalne rezultate i nedavno ih je jedna publikacija proglasila "najgorim investitorima u cijeloj Americi".

Svaka čast Bonu i na izvrsnoj glazbi, i na trudu oko pomaganja zemljama Trećeg svijeta, ali kad su u pitanju odluke o tome gdje treba uložiti novac, njegove su sposobnosti, blago rečeno, katastrofalne.

Bono je investicijski fond Elevation Partners osnovao kao jedan od pet partnera, ostali su Fred Anderson (bivši glavni financijaš Apple Computersa), Marc Bodnick, (osnivač Silver Lake Partners), Roger McNamee (suosnivač Silver Lakea i Integral Capital Partnersa) i Bret Pearlman, bivši viši direktor menadžmenta u Blackstoneu, a njima se pridružio i John Ricitello iz najpoznatijeg proizvođača kompjutorskih igara Electronic Arts.

Zbog niza loših investicija, za koje nema presedana i koje se čak ne mogu objasniti ni iznimno lošom srećom, 24/7 Wall Street proglasio je Elevation Partnerse, koji urede imaju u New Yorku i San Franciscu, "možda i najgore upravljanim institucijskim fondom bilo koje veličine u Sjedinjenim Državama".

Elevation Partners su 2007. kupili 25 posto tvrtke Palm, s nadom da će njihovi mobilni telefoni uspjeti vratiti dio tržišnog kolača koji su im oduzeli Apple i drugi proizvođači "pametnih telefona". No, to se nije dogodilo i dionice Palma su se s vrijednosti od 18 dolara srozale do rekordno niskih 3,65 dolara u rujnu 2009.

Elevation Partners uložili su 300 milijuna dolara u internet odjel slavnog financijskog časopisa Forbes; vrijednost tvrtke koja je iznosila 750 milijuna dolara spala je na stotinjak milijuna. Elevation nije bolje prošao ni s investicijom 100 milijuna u move.com, web stranicu za kuće i nekretnine, čija se vrijednost nakon njihove investicije prepolovila.

A kako po staroj poslovici vrč ide na vodu dok se ne razbije, Elevation Partners nedavno su uložili 100 milijuna dolara u Yelp, internetsku stranicu za poslovne recenzije s korisnički generiranim sadržajem iz San Francisca (25 milijuna izravno u tvrtku, ostatak dioničarima). Istog trena Yelp je postao predmetom sudske tužbe lokalnih tvrtki koje tvrde da su ucjenjivane novcem u zamjenu za povoljne recenzije. Traže milijunske odštete zbog iznude, a tvrka se sad – kad bi netko bio dovoljno lud da je kupi – može dobiti budzašto.

Bacanje Bonova novca u bunar se nastavlja.

Komentara 6

Avatar walterkomunistihrvatske
walterkomunistihrvatske
22:39 26.03.2010.

. ..SAD nam je jasno WAR*UUM je rodjak Željko Pervan sa Majom Blagdan izletio u prvom krugu takmičenja. ..KPH. ..

OB
-obrisani-
13:08 27.03.2010.

Daj meni i ja cu posadit travu a ostalo cu uzivat

HE
helou
13:33 27.03.2010.

Uff taj Bono je ko\' naš Šuker...mora da su zajedno sjedili u školi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije